Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel ekonomik büyümeye yönelik risklerin artık inkar edilemez boyutlara gelmesiyle hisse senetleri piyasaları küresel çapta ilerleyen satış dalgasıyla boğuşuyor.

ABD’de iki günlük rallinin cuma günü S&P 500’de yüzde 2,8, Nasdaq 100’de yüzde 3,8 düşüşle sona ermesi sonrası yeni haftada kayıplar Asya’ya taşınıyor. Biden yönetiminin Çin teknoloji şirketlerine ihracat kısıtlamalarını genişletmesinin ardından Hong Kong Hang Seng yüzde 2,5 ile kayıplara öncülük ediyor. Çin’de artan kovid vakaları sonrası CSI 300 de yüzde 0,9 geriliyor. Japonya’da ise piyasalar tatil sebebiyle kapalı.

Güçlü tarım dışı istihdam verisinin Fed’in sert faiz artışı patikasında ilerlemeye devam edeceğini teyit etmesi sonrası ABD tahvil getirileri cuma günü yükselirken, bu yükseliş yeni haftada Avustralya ve Yeni Zelanda getirilerine yansıyor.

Avustralya 10 yıllık getirisi beş baz puan artışla yüzde 3,89’a çıktı. ABD tahvil piyasası bugün Yerli Halklar Günü sebebiyle kapalı olacak, hisse senetlerinde ise işlemlere devam edilecek. Hisselerdeki kayıp sonucu dolar ivme kazanıyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 yükselişle 1.341,5 seviyesinde. Dolar/TL 18,57’den yatay işlem görüyor. Küresel ekonomi endişeleri emtia piyasasına da yansıyor. ABD ham petrolü ve Brent petrol sabah saatlerinde yüzde 1,1 gerilerken, alüminyum ve bakır gibi sanayi metallerinde düşüş yüzde 2’yi buluyor.

Bilanço sezonu korkusu

Küresel sıkılaşma dalgası sonucu sert düşüşler yaşayan hisse senetleri piyasaları bu kez de ABD’de bu hafta başlayacak bilanço sezonu ile dalgalanabilir.

Bloomberg MLIV Pulse anketine yanıt veren ve aralarında kıdemli yönetici, ekonomist ve piyasa aktörlerinin olduğu 724 kişinin yüzde 60’ı bu bilanço sezonunun S&P 500 endeksini aşağıya çekeceğini düşünüyor. Katılımcıların yarısı ise hisse değerlemelerinin son 10 yıl ortalamasından da aşağıya geleceğini düşünüyor.

Saxo Bank A/S Hisse Stratejistsi Peter Garnry’e göre hayal kırıklığı yaratacak üçüncü çeyrek şirket bilançoları analistlerin dördüncü çeyrek tahminlerini aşağı yönlü etkileyebilir.

Garnry “Üçüncü çeyrek bilançolarına yönelik izlenecek anahtar riskler, yaşam maliyeti krizinin tüketici ürünleri talebine ve yükselen ücretlerin şirket karlılıklarına olan etkisi olacak” değerlendirmesini yaptı.

ABD bilanço sezonu bu hafta cuma günü aralarında JPMorgan Chase ve Citigroup’un da olduğu büyük bankalarla başlıyor. Anket katılımcılarına göre en önemli bilanço S&P 500’de en büyük ağırlığı olan Apple’ın bilançosu olacak.

Bilançosunu 27 Ekim’de açıklayacak olan Apple son dönemde azalan talep sebebiyle son iPhone modelinde üretim artışı planından vazgeçmişti.