Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin resesyon endişelerini hafifletmesiyle yeni haftaya hisse senetleri olumlu başlarken dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı gerileyişini sürdürüyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Çin hisseleri öncülüğünde yükselişini üçüncü güne taşıyor. Asya Borsaları da çoğunlukla artıda. Bankacılık hisselerinde yaşanan çalkantı sırasında tatilde olan Japon endeksleri ise gecikmeli fiyatlamayla olumsuz ayrışıyor.

ABD vadelileri ise cuma günkü hızlı yükselişlerin ardından yeni haftaya yatay seyirle başlıyor.

Bloomberg Dolar Endeksi beşinci işlem gününde de kayıp yaşayarak yüzde 0,1 değer kaybediyor.

Geçtiğimiz hafta 15’er baz puana kadar iniş-çıkışların görülebildiği ABD tahvilleri ise haftaya sakin başlıyor. ABD 2 yıllık tahvil getirisi bir baz puan yükselişle yüzde 3,92 seviyesinde. Cuma günü sert gerileyen spot altının onsu yüzde 0,4 yükselişle toparlanıyor ve 2 bin 24 dolardan alıcı buluyor.

Yellen’dan anayasal kriz uyarısı

Haziran ayının yaklaşmasıyla birlikte ABD’de borç tavanı krizi yine kapıya dayanırken ABD Hazine Bakanı Janet Yellen bu krizi çözmede anahtarın ABD Kongresi’nde olduğunu söyledi.

Pazar günü ABC televizyonuna konuşan Yellen, ABD’nin yeni bir temerrüt tehlikesinden kaçınması için Kongre’nin borç tavanını artırması dışında iyi bir alternatif olmadığını söyledi. Yellen “ABD Başkanının tahvil ihracı adımını atması noktasına gelmemeliyiz. Bu, anayasal bir krize yol açar” ifadelerini kullandı.

Bazı ekonomist ve hukukçular Kongre’de borç tavanı sorunun çözülmemesi durumunda ABD Anayasası’nın 14. değişikliğine atıfta bulunarak başkanın borçlanma aracı ihraç edebileceğine dikkat çekmişti. Yellen bu sözleriyle bu seçeneğe karşı olduğunu dile getirmiş oldu. 31,4 trilyon dolarlık borç tavanı konusunda Biden yönetimi ve Cumhuriyetçiler anlaşamıyor. Cumhuriyetçiler gelecekte harcamaların kısılması sözü verilmesi durumunda borç tavanı artışına izin vereceklerini söylüyor.