Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalarda ABD'de açıklanan bilançolar ve Asya'da salgına ilişkin yaşanan gelişmeler risk algısı üzerinde baskı oluşturan temalar olarak öne çıktı.

ABD endekslerinde ilk vadeli işlemlerde toparlanma izlenirken, Asya endeksleri Japonya öncülüğünde gerileme kaydetti. IBM hissesi 11 çeyrek sonra ilk kez satışlarını artırdığını açıklamasının ardından vadeli işlemlerde yükseldi. Beklentilerin üzerinde bir ilk çeyrek zararı açıklayan United Airlines hisseleri ise vadelilerde değer kaybetti.

ABD’de hisse senedi endeksleri haftanın ilk gününde teknoloji hisseleri öncülüğünde rekor seviyelerinden düştü. Ürettiği elektrikli bir araç sürücüsüz giderken iki kişinin ölümü ile sonuçlanan bir kazaya karışan Tesla hissesi düşüşlere öncülük etti. S&P 500 yüzde 0,53 kayıpla son 4 haftanın en yüksek günlük düşüşünü kayderken, Nasdaq 100 yüzde 1’e yakın geriledi.

ABD tahvillerine haftanın ilk işlem günüde gelen satış devam etti. ABD 10 yıllık tahvilin getirisi yüzde 1,61’in üzerinde. Japon yeni dışında tüm G-10 para birimleri ile çoğu gelişmekte olan ülke para birimi dolara karşı değerlendi.

Pazar günü bir ara yüzde 15 düşen ve pazartesi günkü kapanışını 56.211 dolardan yapan Bitcoin, yüzde 4’e yakın kayıpla 54 bin 145 dolardan işlem gördü.

Gelişen piyasalara yönelik iyimserlik

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi’nin geçen hafta, Şubat ayından bu yanaki en güçlü haftalık yükselişini kaydetmesinin ardından gelişen piyasa iyimserleri yeniden sahnede. Gelişen ülke Borsaları aralıksız 3 hafta yükselirken, Bloomberg Barclays verilerine göre yerel para birimi cinsi gelişen ülke tahvilleri yılın ilk aylık değer kazancına doğru ilerliyor.

BlackRock, ABD tahvil getirilerinin istikrar kazanmasıyla ve küresel ekonomideki toparlanmanın emtia fiyatlarını desteklemesiyle gelişen ülke varlıklarında yükseliş öngörürken, Morgan Stanley de gelişen ülkelerdeki yerel para birimi cinsi tahvilleri beğendiğini açıkladı. BlackRock Investment Institute CIO’su Wei Li’ye göre, getirilerin düşük olduğu bir dünyada gelişen ülke varlıklarının değerlemeleri görece cazip durumda. Li ve kurumun diğer stratejistleri tarafından hazırlanan raporda,

Ekonomilerdeki açılmanın genele yayılması beklentisiyle dolardaki yükselişin ara vermesini, bu durumun da gelişen ülke varlıkları üzerindeki baskıyı hafifletmesini bekliyoruz BlackRock Investment Institute CIO’su Wei Li

Raporda, emtia fiyatlarındaki yükselişten olumlu etkilenen EM para birimlerinin yükseleceği öngörüldü. ABD tahvillerinin bir süre daha dengeli seyredeceğini düşünen Morgan Stanley stratejistleri de yeterli likidite ve ucuz tahvil değerlemelerinin yerel para cinsi tahvillerde kalmayı desteklediği görüşünde. Kurum, gelişen ülke para birimlerinde de “satış” pozisyonundan “nötr” bir pozisyona döndü.