Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalar, yeni işlem gününde ABD'de 'değerleme rotasyonu' temasının endekslerde neden olduğu karışık görünümün etkisini hissediyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirileri bu sabah yüzde 1,60 seviyesinin altında işlem görürken yatırımcılar tahvillerin yönü için kritik öneme sahip iki gelişmeye odaklanmış durumda. ABD’de Çarşamba günü şubat ayı enflasyon verileri açıklanacak ve geçtiğimiz günlerdeki başarısız 7 yıllık tahvil ihracının ardından, 10 ve 30 yıllık tahvil ihaleleri gerçekleştirilecek.

Öncesinde Wall Street endeksleri Pazartesi gününü karışık bir görünümle kapattı. Dow Jones yüzde 0,97 yükselirken, S&P 500 yüzde 0,54, Nasdaq yüzde 2,41 oranında geriledi. Nasdaq’ın negatif ayrışmasına neden olan teknoloji hissesi satış dalgasında, yatırımcıların 'değerleme rotasyonuna' gitmesi etkili oldu.

AllianceBernstein Kıdemli Hisse Portföy Yöneticisi Valerie Grant piyasalarda oynaklığın arttığına dikkat çekerek, “Geçen yıl görece düşük performans gösteren sektör hisselerinde ralli görüyoruz ve bu da rotasyonun bir parçası” değerlendirmesini yaptı.

Çin'de piyasalara 'milli takım' müdahalesi

Nasdaq ve diğer ABD endeksleri vadeli işlemlerde bu sabah yükselişe geçti. Asya Borsaları da Hong Kong ve Tokyo borsaları öncülüğünde değer kazandı. Bir ara yüzde 3,2’ye kadar düşen Çin CSI 300 endeksi, devlet destekli fonların alıma geçerek piyasalara müdahale etmesi ile kayıplarını sildi ve yataya döndü. Bloomberg'in haberine göre Çin’de 'Milli Takım' olarak bilinen fonlar, “Pekin’de Ulusal Halk Kongresi yıllık toplantıları devam ederken, istikrarı korumak için” devreye girdiler. Emtia tarafında ise Brent petrolün varili 70 doların altına geriledi.