Küresel piyasalarda şahinleşen Fed'in etkileri sürüyor
Öngörülerinde şahinleşen Fed, yeni haftanın da ana teması olmaya devam ediyor. Yeni haftanın ilk işlemlerinde riskli varlıklar gerilemeye devam ederken, dolarda güçlenme kaydedildi. Petrol tarafında ise gözlerin çevrildiği nükleer müzakerelerde anlaşmazlıkların çözümsüz kaldığı izlendi.
Fed’in geçen haftaki toplantısında daha şahin bir tutum sergilemesinin yankıları devam ediyor.
Cuma günü düşen Wall Street endekslerinde vadeliler ilk işlemlerde negatif bir seyir izledi. Asya borsaları da yeni haftaya satıcılı başladı. Japon Nikkei yüzde 3’ün üzerinde düşerken, Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 endeksleri de düşüş kaydetti.
Haftanın son işlem gününü yüzde 1,31 kayıpla tamamlayan S&P 500 endeksi, aralıksız dört işlem gününde toplam yüzde 2 gerilemiş ve Şubat'tan bu yana en uzun günlük düşüş serisini yaşadı.
Dolarda güçlenme devam ederken Bloomberg Gelişen Ülke Para Birimleri Endeksi son üç işlem gününde yüzde 1,3 düştü.
Fed toplantısının ardından düşen başta bakır olmak üzere emtiada bu sabah zayıf görünüm sürdü.
Fed açıklamaları sonrası yatırımcıların artan talebiyle geçen haftayı yüzde 1,4381’e düşerek kapanan ABD 10 yıllık tahvil getirisi yeni haftanın ilk işlemlerinde kayıplarını artırdı ve yüzde 1,36 bölgesine indi. ABD 30 yıllık tahvil getirisi de Şubat'tan bu yana ilk kez yüzde 2’nin altına indi.
Nükleer müzakerelerde anlaşmazlık sürüyor
İran’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini oyların yaklaşık yüzde 62’sini alan muhafazakar aday İbrahim Reisi kazandı. Reisi, ağustos ayında Hasan Ruhani’den görevini devralacak.
Bazı analistler sonucun, nükleer faaliyetlerini azaltmasına karşılık ABD’nin İran petrol ihracatına yönelik yaptırımların kaldırılmasını öteleyeceği görüşünü aktarırken, Viyana’da dün gerçekleştirilen nükleer müzakerelerin altıncı turu da kayda değer anlaşmazlıkların sürdüğüne işaret etti.
SVB Energy Yönetim Kurulu Başkanı Sara Vakhshouri, “Seçimi ödün vermeyecek birinin kazanması İran petrolünün hızlı şekilde piyasalara dönmesini erteliyor” dedi. Vakhshouri, piyasaların İran ihracatının gelecek yıl sonundan önce dönmesini beklemediğini belirtti.
Haftasonu yapılan müzakerelerde İran tarafını temsil eden Abbas Arakçi, 2015 nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılmasına görüşmelerde “ciddi meselelerden” birinin ABD’nin anlaşmadan ayrılmayacağı ve gelecekte İran’a yaptırım uygulamayacağı konusunda garanti vermesi yönündeki talepleri olduğunu belirtti.