Küresel piyasalarda yeniden 'rotasyon' etkisi
ABD endekslerinde yeniden 'değerleme rotasyonu' temasının etkili olduğu işlem gününün ardından vadeliler ve Asya borsaları artıda. Çin'de devlet destekli fonların piyasa müdahalesi de devam ediyor
Küresel piyasaların yakından izlediği ABD tahvil ihaleleri ve enflasyon verileri açıklanırken, piyasalarda yeniden değerleme rotasyonunun öne çıktığı görüldü.
Wall Street’de yeniden “değerleme rotasyonunun” etkili olduğu bir günde, teknoloji endeksi Nasdaq günü hafif ekside tamamlarken, Dow Jones yüzde 1,46, S&P 500 yüzde 0,60 yükseldi.
Yeni işlem gününde ilk vadeli işlemlerde tüm ABD endekslerinde yükseliş gözlendi. Asya borsaları da Avustralya hariç artıda. Bu hafta devlet destekli fonların alıma geçerek müdahale ettiği Çin borsasında günlük yükseliş yüzde 2'yi aştı
10 yıl vadeli ABD tahvillerinin getirisi Çarşamba günü yapılan ihale sonrası bir ara yüzde 1,565’e çıksa da ülkede açıklanan ılımlı enflasyon verilerinin de etkisiyle kapanışı yüzde 1,5178’den gerçekleştirdi. İlk işlemler yüzde 1,52 seviyesinden geçti. İki gündür düşüşte olan Bloomberg Dolar Endeksi yatay seyretti.
Tahvil ihaleleri ve TÜFE piyasayı bir miktar rahatlattı
Küresel tahvil piyasalarının yakından takip ettiği ABD'nin 38 milyar dolarlık 10 yıl vadeli tahvil ihalesinde faiz yüzde 1,523 olarak gerçekleşirken, bu seviye teklif verme süresinin sona erdiği dakikalarda piyasalarda işlem gören seviyelerin üzerindeydi. İhalede teklif/karşılama oranı 2,38 oldu. Sonuç olarak talep piyasa beklentisinin altına kaldı.
İhalenin ardından ilk aşamada ABD tahvillerine satış gelse de bu hareket uzun sürmedi. Geçen ay ABD’de gerçekleştirilen 7 yıl vadeli tahvil ihalesine gelen talep çok düşük kalmış, piyasalarda yaşanan dalgalanma sonrası gözler bu haftaki 120 milyar dolarlık borçlanmaya çevrilmişti.
Hafta içinde bir de 58 milyar dolarlık 3 yıl vadeli tahvil ihalesi gerçekleştiren ABD Hazinesi 24 milyar dolarlık 30 yıllık tahvil ihalesine çıkacak.
Diğer taraftan tahvil piyasalarının yakından izlediği ABD çekirdek enflasyon verisinin de şubatta yüzde 1,3’e gerilediği açıklandı. Manşet enflasyon ise beklentilere paralel şekilde yüzde 1,7 seviyesinde gerçekleşti.
RSM Başekonomisti Joseph Brusuelas veriyi “ABD ekonomisi için risk oluşturmaktan uzak” şeklinde yorumlarken, BlackRock CIO’su Rick Rieder’ın görüşü farklı. Şubat enflasyon verisinin istikrarlı fiyat baskılarını yansıttığını belirten Rieder, enflasyonun güçlü ekonomik büyüme ortamında hız kazanmaya başlayacağını öngördü.
Rieder, Kovid-19 kaynaklı yeni bir dalgalanma yaşanmaması halinde, piyasalarda da fiyatlandığı üzere, Fed’in faiz artırmak zorunda kalabileceğini belirtti.