Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalarda yeni hafta düşük risk iştahıyla başlarken, haftanın ikinci işlem gününde de toparlanma çabasının etkili oolduğu görüldü.

Asya Borsaları ile ABD vadeli endeksleri haftanın ikinci gününde yükselişte. Pazartesi günü sert düşen Tayvan borsası, ülkedeki finansal istikrar fonunun hisseleri izlediği açıklaması ve yabancı alımlarıyla yüzde 4’e kadar yükseldi.

ABD endeksleri Pazartesi günü teknoloji hisseleri öncülüğünde düşmüştü. Yatırımcılar ABD’de enflasyon ve dünyanın bazı bölgelerinde artan Kovid-19 vaka sayısına dair risklere odaklanırken S&P 500 aralıksız iki işlem günlük yükselişinin ardından ilk kez geriledi. Çip üreticisi şirketlerin hisseleri üzerindeki baskı sürerken Philadelphia Semiconductor Index nisan zirvesinden yüzde 10 geriledi.

Haftanın ikinci işlem gününde Bloomberg Dolar Endeksi de kayıplarını üçüncü güne taşıdı. Bitcoin Şubat'tan bu yana en düşük seviyesine inerken, altın değer kazandı.

Petrol fiyatları ABD ekonomisindeki toparlanmanın Asya’da artan vakalardan baskın çıkacağı fiyatlamasıyla yükseldi.

UBS Global Wealth Management CIO’su Mark Haefele yatırımcıların enflasyon ve pandemi ile mücadelede sıkıntılar gibi risklerle daha fazla oynaklık yaşanmasına hazırlıklı olmaları gerektiğini ama hisse rallisinin sona ermesini beklemediklerini belirtti.

"ABD enflasyonunda yukarı yönlü hareketler geçici"

Piyasalar ABD enflasyonuna odaklanırken Fed üyelerinden gelen açıklamalar enflasyonda yukarı yönlü hareketlerin geçici olarak değerlendirildiğini gösterdi.

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida’ya göre ABD’de beklentilerin altında açıklanan Nisan ayı istihdam verisi, ekonominin devasa varlık alımlarını azaltma seviyesine ulaşmadığının bir göstergesi. Atlanta Fed tarafından düzenlenen sanal bir konferanstaki sunumunun ardından soruları yanıtlayan Clarida, “Nisan istihdam raporuna kadar kayda değer ilave toparlanma yaşamadık” dedi.

Clarida yıl boyunca politika yapıcıların verileri değerlendireceğini ve varlık alımlarını azaltmayı değerlendirmelerinden önce mutlaka önden uyarıda bulunacaklarını söyledi. ABD’de tarım dışı istihdamnisan ayında 1 milyonluk beklentiye karşılık sadece 266 bin kişi artmıştı. Clarida enflasyonda yukarı yönlü hareketlerin “geçici” olacağı görüşünde olduğunu ifade etti.

CNBC’ye konuşan Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de istihdam piyasasının sallantıda kalmaya devam ettiğini belirterek, politikayı değiştirme konusunda “şimdi zamanı değil” değerlendirmesini yaptı.