Bloomberght
Bloomberg HT Piyasalar Küresel piyasalarda yüksek risk iştahı

Küresel piyasalarda yüksek risk iştahı

Beklentilerin üzerinde gerçekleşen ABD enflasyon verisine rağmen küresel piyasalarda yatırımcıların risk iştahının yüksek olduğu görüldü

Giriş: 14 Nisan 2021, Çarşamba 08:31
Güncelleme: 14 Nisan 2021, Çarşamba 08:31

Yatırımcıların ABD’den beklenti üstünde gelen yüksek enflasyona aldırmaması sonucu küresel çapta riskli varlıklara olan ilgi yükselirken, dolar düşüşünü sürdürdü.

S&P 500 salı günü yüzde 0,3 yükselişle yeni rekor seviyelerden kapanırken vadeliler yeni işlem gününün ilk bölümlerinde yatay seyir izledi. Asya’da Hong Kong Hang Seng teknoloji hisseleri öncülüğünde yüzde 1'in üzerinde yükseliş kaydetti. Japonya Topix, ülkedeki yavaş aşı dağıtımı sebebiyle olumsuz ayrıştı.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 ekside. Dolar/TL TCMB faiz kararı öncesi 8,11’e kadar gerilerken gelişmekte olan ülke kurları dolara karşı ilk işlemlerde değer kazandı. ABD 10 yıllık tahvil getirisi, enflasyon verisi sonrası yüzde 1,62’e kadar geriledi.

ABD enflasyonunun büyük ölçüde piyasalarda fiyatlandığını belirten John Hancock Investment Management Baş Yatırım Stratejisti Emily Roland’a göre piyasanın daha sert reaksiyon göstermesi için ekonominin ısındığına dair daha sürpriz veriler gerekiyor. Kripto para birimi borsası Coinbase’in bugün işlem görmeye başlamasından önce Bitcoin ve ikinci en büyük dijital para birimi Ether yeni rekorlara ulaştı.

ABD'de enflasyon 2,5 yılın zirvesinde

ABD'de Mart ayı enflasyon verileri Başkan Joe Biden'ın destek paketinin enflasyonist etkilerini gözler önüne serdi.

Ülkede Mart ayında enflasyon aylık olarak yüzde 0,6 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Mart ayında ülkede tüketici fiyatlarının aylık bazda yüzde 0,5 artması yönündeydi. Şubat ayında ülkede aylık enflasyon yüzde 0,4 olarak kaydedilmişti.

Mart enflasyonunun neredeyse yarısı, akaryakıt fiyatlarında yaşanan artıştan kaynaklandı. Yıllık bazda enflasyon Mart ayında yüzde 2,6 oldu. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 2,5 olmuştu. Şubat ayında ise ABD'de tüketici fiyatlarında yıllık artış yüzde 1,7 olarak gerçekleşmişti. Mart ayında yıllık enflasyonda Ağustos 2018'den bu yana en yüksek seviyeye işaret etti.

Mart ayında ülkede gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0,3 artış kaydetti. Ekonomistlerin beklentisi bu verinin yüzde 0,2 gerçekleşmesi yönündeydi.

Yıllık bazda gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları ise Mart ayında yüzde 1,6 artış gösterdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık çekirdek enflasyonun yüzde 1,5 olarak gerçekleşeceğine yönelikti.

Unicredit Uluslararası Başekonomisti Daniel Vernazza, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede ülkede artan akaryakıt fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisine dikkat çekti. Vernazza çekirdek göstergelerdeki beklentiyi aşan performansın ABD ekonomisindeki açılma ve bunu takip eden toparlanmanın katkısıyla gerçekleştiğini belirtti.