Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Küresel piyasaları saran SPAC için Türkiye'de ilk adım

Küresel piyasaları saran SPAC için Türkiye'de ilk adım

Küresel piyasalarda halka arzların yüzde 70'ine ulaşan özel amaçlı şirketler (SPAC) için Türkiye'de ilk adım atıldı. İstanbul Portföy'ün Pre-Ipo Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nun kuruluşuna Sermaye Piyasası Kurulu tarafından izin verildi

Giriş: 18 Mart 2021, Perşembe 21:41
Güncelleme: 18 Mart 2021, Perşembe 21:41

Dünyada düşük maliyetli finansman ortamı dolayısıyla yükselen bir model olarak dikkat çeken özel amaçlı satın alma şirketleri (SPAC) tarafında Türkiye'de ilk adım atıldı.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun son haftalık bültenine göre İstanbul Portföy'ün bu model kapsamındaki Pre-Ipo Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nun kuruluşuna ve katılma paylarının ihracına ilişkin ihraç belgelerinin onaylanması taleplerinin olumlu karşılanmasına karar verildi.

Fonlamaları 156 milyar dolara çıktı

SPAC kısaltmasıyla bilinen bu şirketler birleşme ve satın alma işlemlerini gerçekleştirme amacıyla finansman sağlamak üzere kurulmuş finansal kurumlar olarak biliniyor.

SPAC’lar ilk olarak 1980’li yıllarda ortaya çıktı ve neredeyse ‘penny stock’ olarak bilinen en düşük kaliteli hisse senetleriyle aynı muameleyi gördü. Model, finansman maliyetlerinin düşük seyrettiği 2020 yılında küresel sermaye piyasalarında öne çıkarken, eriştiği büyüklükler de piyasa aktörlerinin her geçen gün daha çok ilgisini çekmeye başladı.

2019 yılında 59 adet SPAC 13,6 milyar dolar toplayabilmişken, 2020 yılında bu SPAC'ların sayısı 248’e ve topladıkları miktar ise 83,3 milyar dolara ulaştı. 2021 yılı başından bu yana ise SPAC’ların sayısı 226’ya ve topladıkları paranın miktarı da 73 milyar dolara ulaştı bile. Bu rakamların ardından son 15 ayda bu şirketlerin fonlamalarının 156 milyar dolara çıktığı kaydediliyor. Verilere göre SPAC’lar bu yılki halka arz piyasasının yüzde 70’ini oluşturuyorlar.