Küresel vergide İrlanda düğümü çözülüyor
Küresel vergi anlaşması konusunda pürüz oluşturan İrlanda yüzde 15'lik vergiye ikna oldu. Şirketlere yüzde 12,5 ile en cazip vergi oranını sunan ülke küresel vergi anlaşmasına katılmayı reddediyordu.
İrlanda, kurumlar vergisi oranını yüzde 15’e yükseltecek küresel bir anlaşmayı imzalamayı kararlaştırdı.
G-7 ve G-20 ülkeleri bu yazın başlarında, vergi kaçırma ile mücadelede güçlerini birleştirmek ve tüm dünyada kuralların birbiriyle uyumunu sağlamak için mutabakata vardı.
Plan, uygulamaya koyulursa, uluslararası şirketlerin, sadece merkezlerinin bulunduğu yerde değil, faaliyet gösterdikleri yerde de vergi ödemelerini ve minimum kurumlar vergisi oranının yüzde 15 olmasını sağlayacak.
İrlanda Cumhuriyeti, yüzde 12,5 ile dünyada en cazip vergi oranını sağlayan ülkelerden biri konumunda ve şimdiye dek bu plana katılmayı reddetti.
İrlanda vergiyi yüzde 12,5'ten yüzde 15'e çıkarıyor
İrlandalı yayın kuruluşu RTE, Kabine’nin cirosu 750 milyon euroyu aşan şirketler için kurumlar vergisini yüzde 12,5’ten yüzde 15’e çıkarma kararı aldığını duyurdu. Bu haber daha sonra Maliye Bakanı Paschal Donohoe tarafından da doğrulandı.
RTE’nin haberine göre, Donohoe, “Bu anlaşmaya katılma konusunda, bu sürece 140 ülkenin dahil olduğunu ve birçoğunun bu konuda taviz vermek durumunda kaldığını akılda tutmalıyız” dedi.
Donohoe, ayrıca, “Fakat aynı zamanda hükümetin imzalamayı kararlaştırdığı bu anlaşmanın dengeli bir plan olduğunu ve müzakerelere katılan birçok ülkenin çıkarlarını ve girdilerini yansıtan adil bir uzlaşmayı temsil ettiğini de düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
RTE’ye göre, Maliye Bakanlığı, bu küresel anlaşmaya katılmanın ülkenin vergi gelirini yılda 2 milyar euro (2,3 milyar dolar) azaltacağını hesapladı.
Buna ek olarak, The Irish Times’ın düzenlediği bir kamuoyu anketi, İrlanda’daki seçmenlerin çoğunluğunun hükümetin şimdi politikasını değiştirmemesi gerektiğini düşündüğünü gösteriyor.
Ancak İrlanda’nın fikir değişikliği anlaşmanın metnindeki değişikliğin ardından geldi. Anlaşmanın ilk metninde minimum kurumlar vergisi oranının “en az yüzde 15” olacağı yazılmıştı, ancak bu daha sonra sadece yüzde 15 olarak değiştirildi.
Bu değişiklik, bu oranın ilerleyen dönemde daha da yükseltilmeyeceğini işaret ediyor. İrlanda’ya ayrıca küçük firmalar için düşük vergi oranını koruyabileceği garantisi verildi.
"Uzlaşma yakın"
Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó, Çarşamba günü CNBC’ye yaptığı açıklamada, ilk görüşmelerde kurumlar vergisi oranının yüzde 21 olmasının konuşulduğunu, bunun ülkesinin oranı olan yüzde 9’un çok üzerinde olduğunu ve yeni seviye olan yüzde 15’in ortada bir yerde olduğunu söyledi.
Macaristan henüz küresel vergi anlaşmasını onaylamadı. Ancak Bakan Szijjártó, 10 yıllık yürürlüğe koyma dönemi konusunda anlaşmaya varılırsa, Budapeşte’nin anlaşmaya katılma konusunda daha istekli olacağını belirtti.
Öte yandan, küresel vergi anlaşmasının ısrarlı savunucularından biri olan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Çarşamba günü CNBC’ye yaptığı değerlendirmede, anlaşmaya varmanın “çok yakın” olduğunu söyledi.
Fransız Bakan, Paris’te yaptığı açıklamada, “Kilit nokta, varılan anlaşmanın, bu ayın sonundan önce, yeni uluslararası vergi sisteminde hayata geçirilmesi. Ya gelecek haftaki Washington toplantılarında ya da Ekim ayı sonunda Roma’da gerçekleştirilecek G-20 toplantısında, uluslararası vergi sistemi altında nihai anlaşmayı imzalayabiliriz” dedi.