Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dünyanın en büyük bankalarındaki ekonomistler, Merkez Bankası'nın yedi aylık genişlemeci döngünün ardından yatırımcıların düşük faiz iştahı azalırken borçlanma maliyetlerinin patikası konusunda ayrışıyor.

JPMorgan Chase & Co., Deutsche Bank AG ve Goldman Sachs Group 25 – 75 baz puanlık indirim bekleyen çoğunluğa katılırken, Morgan Stanley, Barclays Bank Plc ve HSBC Holdings Plc politika faizinin yüzde 11.25'te korunmasını bekleyen daha az sayıdaki kurum arasında yer alıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başaknı Murat Uysal'ın görevi devraldığı Temmuz ayından bu yana Para Politikası Kurulu (PPK) art arda beş kez faiz indirerek, enflasyona göre düzeltilmiş borçlanma maliyetlerini sıfırın altına çekti.

Michael Kafe'nin öncülük ettiği Barclays ekonomistlerinin raporunda, “Döviz ve tahvildeki son volatilite muhtemelen bekle göre yaklaşımıyla, olası faiz indirimlerinin ikinci çeyreğe ertelenmesini destekliyor. Merkez Bankası bu yıl dört toplantı eklediğinden ve enflasyonun Mart'ta zirve görme beklendiğinden, temkinli bir duruş piyasa volatilitesini azaltmaya yardımcı olabilir.” dedi.

Aralarında Kevin Daly'nin de bulunduğu Goldman Sachs ekonomistlerinin notunda, “Bu faiz indirimi döngüsü başladığından beri en küçük indirim olabilir.” dedi ve TCMB'nin daha sınırlı miktarlarda olsa da faiz indirimlerini sürdüreceğini belirtti.