Kuşak ve Yol Girişimi için 8 maddelik eylem planı
-
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 10. yılında Kuşak ve Yol Girişimi'ni (BRI) güncelleyerek ileriye taşımaya yönelik 8 maddelik eylem planını duyurdu.
Pekin'de düzenlenen 3. Kuşak ve Yol Forumu'nun açılış konuşmasını yapan Şi, Çin'in tarihi İpek Yolu güzergahında Doğu-Batı ticaretini yeniden canlandırma amacıyla başlattığı girişimi yenileyerek yüksek kalitede işbirliği haline getirmek amacıyla atılması planlanan adımlara dair bilgi verdi.
İlk olarak, kara ve deniz ayaklarıyla başlayan girişimi çok boyutlu bir bağlantılılık ağına dönüştürmeyi planladıklarını ifade eden Şi, bu kapsamda kara güzergahlarından "Çin-Avrupa Demiryolu Ekspresi" olarak adlandırılan hattı geliştirmeyi sürdüreceklerini, ayrıca Hazar-geçişli uluslararası ulaştırma koridorları oluşturmak ve Avrasya kıtasında kara ve demir yollarıyla bağlantılı yeni bir lojistik koridoru inşa etmek için ortak çabalara katkı sağlayacaklarını bildirdi.
Şi, "Deniz İpek Yolu" olarak adlandırılan deniz güzergahını yeni limanlar ve gemicilik ile ticaret hizmetlerini entegre ederek büyüteceklerini, Yeni Uluslararası Kara-Deniz Ticaret Koridoru ve Hava İpek Yolu'nun oluşturulması çabalarına hız vereceklerini kaydetti.
Dışa açılma ve reform
Şi, Çin'in, açık bir dünya ekonomisini desteklediğini, bu amaçla İpek Yolu e-ticaret işbirliği pilot bölgelerinin oluşturulacağına, daha fazla ülke ile serbest ticaret ve yatırım koruma anlaşmaları imzalayacağına işaret etti.