Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Reclaim Finance’ın raporuna göre, Gazprom, ConocoPhillips ve TotalEnergies bölgede fosil yakıt çalışmalarını artırmaya devam ederken petrol ve gaz üretimi önümüzdeki 5 yılda yüzde 20 artacak. Bankacılık sektörü de 2016-2020 arasında bu çalışmalara 314 milyar dolardan fazla finansman sağladı.

Raporun yazarlarından olan Alix Mazounie, Kuzey Kutbu’nun iklim değişikliği için bir bomba olduğunu belirterek, “Petrol ve gaz sektörü bu bombayı patlatmak konusunda ısrarcı. Fakat bu şirketler tek suçlular değil, finansman sağlayan kuruluşlar da bu suça ortak” dedi.

ConocoPhilips, fosil yakıt yatırımlarını artırmaya devam ederken Royal Dutch Shell gibi şirketler ise fosil yakıt varlıklarını azaltarak enerji üretim portföylerini çeşitlendirmeye çalışıyor.

Shell, Permian havzasında bulunan en gözde tesislerini 9,5 milyar nakit karşılığında ConocoPhillips’e satmayı kabul etmişti. İki şirket arasında yapılan anlaşma Shell’in karbon salınımını azaltmaya ve daha fazla yenilenebilir enerji yatırımı yapmaya çalıştığının da bir diğer göstergesi olarak yorumlanıyor.

Shell, satıştan elde edilecek miktarın 7 milyar dolarının yatırımcılara dağıtılacağını kalanının ise bilançoyu desteklemek için kullanılacağını söyledi. Şirket Permian havzasındaki tesisleri 2012 yılında Chesapeake Energy’den 1,9 milyar dolara satın almıştı

ConocoPhillips, tesislerinin tamamının Teksas’ta bulunduğunu ve 600 millik petrol, doğalgaz, su hattının ve diğer altyapı ürünlerinin de anlaşmaya dahil olduğunu açıkladı.