Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, AMB'nin 10 yıllardan beri karşı karşıya kalınan en kötü kriz ile başa çıkabilmek için ne gerekiyorsa yapacağını, ancak bu pandemiyi yenmek için daha fazla uluslararası işbirliği gerektiğini söyledi.

Lagarde, Uluslararası Para ve Finans Komitesi'ne yaptığı açıklamada, "Yönetim Konseyi, Euro Bölgesi'nin bu krizden çıkabilmesi için yetkisi dahilinde gerekli her şeyi yapmayı taahhüt etmekte," dedi ve "AMB, gerekli olduğu kadar ve ihtiyaç duyulduğu sürece, varlık alım programınının büyüklüğünü artırmaya ve bileşiminde ayarlamaya gitmeye hazır. AMB bu şok sırasında ekonomiye destek için tüm seçenekleri ve tüm olasılıkları değerlendirecek" şeklinde görüş bildirdi.

AMB son haftalarda, bu yıl devlet ve özel sektör tahvillerini satın almak için 1 trilyon eurodan daha fazla harcama yapma dahil, karantinadaki ekonomiye destek için destek barajlarını yıktı. Bankalar, şirketlere ve bireylere kredi vermek için fon elde ettiler ve bu kredileri daha fazla nakit elde edebilmek için teminat olarak kullanabilecekler.

Lagarde ayrıca, AMB'nin tutmak zorunda oldukları tamponların gevşetilmesi ile ortaya çıkacak nakit dahil bankalara yardım için daha fazla adım ihtiyacını da değerlendiriyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarihinde ilk kez gerçekleştirdiği sanal toplantıda, yaklaşık bir asırlık sürenin en kötü resesyonu ile karşı karşıya olunduğu uyarısında bulundu ve daha önce görülmemiş büyüklükteki yardım paketini devreye soktu.