Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomide dünyanın en etkili liderleri, artan ticaret savaşlarına dair uyarıda bulundu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve IMF Başkanı Christine Lagarde ABD ile Çin arasında devam eden ve Avrupa'ya da yansıyan ticaret savaşının diğer ülkeleri tehdit ettiğini ve durumun daha da kötüye gidebileceğini belirtti.

Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa Ülkeleri (CESEE) 8. Avrupa Merkez Bankası Konferansı'nda konuşan Lagarde "Küresel işbirliği ve çok taraflı çözümlerin azaldığı dönemde bir araya geldik. Küresel büyüme 6 yıldan uzun süredir baskı altında ve en büyük ekonomiler yeni ticaret bariyerleri koymak konusunda tehdit ediyor. Bu, hepimizi daha geniş çapta etkileyebilir..Bu can sıkıcı gelişmeler özellikle de açıklık ve birleşmeyi büyüme modeli olarak benimseyen CESEE için de zorluklara neden olacak" ifadelerini kullandı.

Draghi de ABD'nin Avrupa'dan ithal edilen otomobillere yönelik ek gümrük vergileri tehditlerinin özellikle otomobil üretiminin merkezi olan Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya ve Romanya'yı kırılgan hale getireceğini dile getirdi.

Küresel ticaretin son dönemde ticareti sınırlayan önlemlerin artmasıyla zorluklar yaşadığını belirten Draghi Orta ve doğru Avrupa iş modellerinin uluslararası ticaret ve finansal koşullardaki şoklara bağlı olarak kırılganlaştığını belirtti.

Draghi, bazı CESEE ülkelerindeki araç ihracatlarının, toplam ihracatın yüzde 30´unu oluşturduğunu, özellikle söz konusu ülkelerin ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa'dan ithal edilen otomobil ve otomobil parçalarına ek gümrük vergisi uygulayacağı tehdidinden etkilenebileceğini vurguladı.

Draghi, "Uzun dönemdeki temel zorluk, yerel inovasyon ve daha yüksek yatırıma bağlı olan daha dengeli bir büyüme ve finans modeline doğru ilerlemektir" ifadesini kullandı.

CNBC