Lavrov'dan OPEC ile işbirliği vurgusu
-
Rusya ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları arasında yapılan görüşmede iki ülkenin petrol alanında yaptıkları işbirliğine vurgu yapıldı. Görüşmeye dair açıklamada, "Bakanlar, stratejik açıdan son derece önemli bir alanda Rusya ve Suudi Arabistan arasında gerçekleştirilen sıkı işbirliğinin hidrokarbon piyasası üzerindeki dengeleyici etkisine vurgu yaptılar" ifadeleri kullanıldı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Körfez ülkeleri yetkilileriyle müzakereler için gittiği Suudi Arabistan’da iki ülkenin dışişleri bakanları OPEC+’da yürüttükleri petrol işbirliklerinin altını çizdi.
Ziyaret Moskova’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle ABD ve müttefik ülkelerden artan oranda baskı gördüğü bir dönemde gerçekleşti.
Petrol ihracatçısı Körfez ülkeleri Rusya ile ilişkilerini korumaya devam etmiş ve ABD önderliğinde Batı ülkelerinin karar aldığı yaptırımlara katılmamışlardı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Lavrov ve Suudi mevkidaşı Prens Faysal bin Farhan’ın OPEC+ formatında gerçekleştirilen işbirliği seviyesini memnuniyetle karşıladıklarına değinildiği belirtildi.
Açıklamada, “Bakanlar, stratejik açıdan son derece önemli bir alanda Rusya ve Suudi Arabistan arasında gerçekleştirilen sıkı işbirliğinin hidrokarbon piyasası üzerindeki dengeleyici etkisine vurgu yaptılar” ifadeleri kullanıldı.
Dikkatler OPEC+ toplantısında
Suudi Arabistan resmi ajansı görüşmenin 31 Mayıs tarihinde gerçekleştiğine değinirken içeriğine dair herhangi bir detay paylaşılmadı.