Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Lirası fonlama maliyetleri Perşembe günü, yatırımcıların TL'ye olan ihtiyaçlarının azalması ile yaklaşık 20 yılın en yüksek seviyelerinden sert düştü. Bloomberg HT'ye konuşan piyasa çevreleri, swap piyasasında TL'sına ulaşımda normalleşme başladığını ve bunun diğer yatırım araçlarına da yansımakta olduğunu kaydettiler.

Merkez Bankası'nın vadesi gelmemiş swap limitini yüzde 20'den yüzde 30'a yükseltmesi, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın rezervlere ilişkin rahatlatıcı açıklamalarda bulunması ve Borsa İstanbul'un swap piyasasında işlemlerin sağlıklı süredüğünü açıklaması piyasalarda normalleşmeye yardımcı oldu.

Gecelik swap faizi Londra piyasasında bugün, seçim öncesi açığa satışları önlemek için alınan tedbirlerin borçlanma maliyetlerini yüzde 1,300'ün üzerine çıkarması ve bu piyasada TL likiditesini ortadan kalmasından sonra yüzde 50 seviyelerine indi. Swap piyasası, Türk varlıklarında işlem yapan para yöneticilerinin Türk Lirası fonlaması için en büyük kaynaklarından birini oluşturuyor.

Dolar/TL kuru TSİ 17:00 sıralardan yüzde 4 aşağıda 5.55 civarında seyrediyordu. Borsa İstanbul'da banka hisselerinde ise yüzde 5 civarında yükselişler görüldi.