Bloomberg HT Haberler Maliye Bakanı Şimşek: Kayıtdışılık başlı başına bir terördür
HABERLER

Maliye Bakanı Şimşek: Kayıtdışılık başlı başına bir terördür

  • Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışıyla mücadelenin terörle mücadele kadar önemli olduğunu belirterek, Türkiye'nin son 10 yılda kayıt dışını milli gelire oranla en hızlı azaltan ülke olduğunu söyledi

Giriş: 31 Ekim 2013, Perşembe 19:32
Güncelleme: 01 Kasım 2013, Cuma 13:45

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışıyla mücadelenin terörle mücadele kadar önemli olduğunu belirterek, Türkiye'nin son 10 yılda kayıt dışını milli gelire oranla en hızlı azaltan ülke olduğunu söyledi.

5. İzmir İktisat Kongresi'nde "Küresel Kriz Sonrası Kamu Ekonomisinde Yeni Eğilimler ve Beklentiler" başlıklı oturumu yöneten Bakan Şimşek, yaptığı değerlendirmede, son yıllarda özellikle gelişmekte olan ülkelerde kamu maliyesinde çok ciddi sıkıntılar yaşandığını, ekonomilerdeki yavaşlama ve kamunun üstlendiği birtakım özel sektör kaynaklı yükümlülükler nedeniyle bu ülkelerin kamu açıklarında çok ciddi artışlar yaşandığını kaydetti.

ABD, Avro Bölgesi, OECD ve Japonya'nın kriz öncesi ve sonrası durumlarına bakıldığında OECD baz alınsa dahi kamu borçluluk oranlarının yüzde 110'ları aşmış durumda olduğunu, bunun gelecek 10 yıl içinde özellikle gelişmiş ülkelerdeki büyümeye ilişkin sınırlayıcı bir etki yaratacağını ifade eden Şimşek, birçok ülkede maliye politikasında sınırlara erişilince para politikası önlemlerinin güçlü bir şekilde devreye sokulduğunu, faizlerin sıfıra çekildiğini, bunun da yetmediğini, uzun bir süredir açıktan para basıldığını dile getirdi.