Advertisement
HABERLER ABONE OL

Mayıs’ın ilk haftasında gelişen piyasaları etkileyecek birçok gelişme olacak.

ABD’nin teşvik planı, güvercin tondaki merkez bankaları ve artan emtia fiyatları birçok gelişen piyasayı desteklerken Hindistan’da yaşanan koronavirüs krizi, ABD-Rusya gerilimi ve Çin’deki Huarong Varlık Yönetim Şirketi’nin borç sorunu iddiası gelişen piyasa yatırımcılarını endişelendiriyor.

HSBC Holding’in bir anketinde, traderların artan enflasyon endişeleriyle gelişen ülkeler konusunda daha az boğa tutumunda olduğu görüldü.

Hong Kong’taki JPMorgan’da Stratejist olan Tai Hui gelişen ülkelerin ABD’deki ekonomik toparlanmadan destek bulacağını, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerde artan vakalardan da olumsuz etkileneceğini bildirdi.

Morgan Stanley gelişen ülke merkez bankalarının çok fazla sıkılaşmayacağını, bu ülkelerin para birimleri yerine tahvillerini tercih edeceğini açıkladı. Deutsche Bank AG Çin yuanın ülkeye girişlerle ralli yapacağını, Türk Lirası’nda ise temkinli olduklarını bildirdi.

Nisan ayı gelişen piyasalar açısından pozitif bir ay olmuştu. Tahviller ve para birimleri 2021’de ilk kez aylık bazda yükseliş kaydetmişti.

Tarihsel bazda bakıldığında bu ay bazı zorlu dönemlerden geçilebilir. Bloomberg verilerine göre geçen 10 yılın en az 7’sinde gelişen ülke hisse senetleri, tahvil ve para birimleri Mayıs ayında düştü.