Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel yatırımcılar merkez bankalarına giderek daha fazla parasal teşvik yoluna girme çağrısı yapıyor, ancak tamamen sürükleyemiyorlar.

Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) genişlemeci adımları politika yapıcılar arasındaki bölünmeyi gözler önüne serdi. Yetkililer arasındaki fikir ayrılığı atılacak daha fazla güvercin adımı zorlaştırabilir. Atlantik'in her iki tarafında da piyasa tepkisi tahvil faizlerini yükselten satış dalgası şeklinde gerçekleşti.

AMB'de Euro Bölgesi'nin en büyük iki ekonomisinden temsilciler açıklanan teşviğin bir kısmının karşısında yer aldı.

Nordea'dan Sebastien Galy, piyasanın Fed'den AMB'ye güvercin merkez bankaları istediğini söyledi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) yerinde sayması -her ikisinin de güverrcin sinyaller vermesine rağmen- para birimlerini yükseltti.

ABD'de traderlar bu yıl bir kez daha ve gelecek yıl iki kez faiz indirimine gidilmesine sıcak bakıyor. Avrupa'da para piyasaları merkez bankasının adımlarına düşünülenin aksine tepki verdi.

ABD'de Hazine tahvillerinde getiri eğrisi, büyüme görünümü ve Fed'in büyüme konusundaki istekliliğine ilişkin endişelerle yataylaştı.

AMB'nin teşviği (Başkan Draghi gerçekleştirmek için mücadele vermişti) Hazine tahvillerinde faizlerde küresel yükselişe neden olan satış dalgasını tetikledi.