Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kasım iç borçlanma takvimine iki tahville devam ederken tahvillere yönelik talebi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın menkul kıymet tesisi yükümlülüğü belirlemeye devam ediyor.

Hazine'nin iki hafta önce yaptığı 10 yıllık tahvil ihalesinde talep düşük kalmıştı. ROT’larla birlikte toplam teklif 8,1 milyar TL’de, satış ise 6,9 milyar TL’de kalmıştı.

Hazine’nin bugün gerçekleşen5 yıl vadeli tahvil ihalesinde ise ROT’larla birlikte toplam talep 41,1 milyar TL olurken, 25,8 milyar liralık satış gerçekleşti. İhalede oluşan bileşik faiz ise %10,11 oldu.

TCMB, Haziran ayında aldığı kararla bankaların yabancı para yükümlülükleri için tutacağı Türk lirası tahvillere 5 yıl ve daha uzun vade şartı getirmişti. Bu kararın ardından Hazine’nin uzun vadeli ve sabit faizli ihalelerine talep artmıştı. Son yapılan ihalelerde ise bankaların 10 yıllık vadeye soğuk yaklaştığı, bunun yerine 5 yıllık kağıda yöneldikleri görüldü.

Hazine’nin TÜFE’ye endeksli 10 yıl vadeli tahvil ihalesinde ise reel basit faiz eksi yüzde 3,24, reel bileşik faiz eksi yüzde 3,21’de oluştu. Bu tahvile 4,87 milyar TL teklif gelirken net satış 3,98 milyar TL oldu.