Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile İtalya Başbakanı Mario Draghi Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında yapılan göç mutabakatının yenilenmesinden yana olduklarını söyledi.

Dün akşam Berlin’de düzenlenen ortak basın toplantısında Merkel, iki ülkenin göç meselesinden farklı şekillerde etkilendiklerini belirtirken, “Sorunun çözülmesi gerektiği konusunda ise hemfikiriz” dedi.

24-25 Haziran’da Brüksel’de düzenlenecek AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye ile ilişkilerin ele alınacağını hatırlatan Merkel, Türkiye’nin çok sayıda mülteciyi barındırdığına işaret ederek, Türkiye’nin, desteğin sürmesi hakkına sahip olduğunu belirtti. Merkel, Draghi ile kendisinin, Türkiye’nin desteği olmadan bu konuda ilerleme sağlanamayacağı konusunda aynı fikirde olduklarını kaydetti.

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile telefon bir görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye’nin üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını, somut adım atma sırasının AB’de olduğunu belirten Erdoğan, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerine bir an evvel ve ön koşulsuz şekilde başlanması gerektiğini ifade etti.

Erdoğan, vize serbestisinin temininin de Türk halkının uzun süredir beklediği bir adım olduğuna dikkati çekerek 18 Mart Mutabakatı’nın tüm unsurlarıyla ve güçlendirilerek hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.