Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed ve diğer merkez bankaları, pandeminin etkilerini önlemek için hükümetler ve finansal piyasalar ile birlikte hareket etmelerinin ardından bundan kurtulmanın kolay olmayacağını eninde sonunda anlayacaklar.

Politika yapıcılar parasal genişleme ve diğer teşvik önlemlerini geri çekmeye çalıştıklarında ucuz para taraftarı olan yatırımcılar ile kanun yapıcılar ayak direyebilir.

Allianz SE baş ekonomik danışmanı ve Bloomberg Opinion köşe yazarı Mohamed El-Erian geçen hafta yapılan bir panelde "Benim 'çıkışı olmayan paradigma' dediğim şeyin giderek daha fazla içine giriyorlar." dedi.

Söz konusu sorun baskı oluşturmuyor. Aslında bu, merkez bankalarının ekonomilerinin güçlü olacağı anlamına geliyorsa sahip olmaktan memnun olacağı türden bir sorun.

Öyle ki, küresel büyümedeki yavaşlama ve enfeksiyonların yeniden artışıyla karşı karşıyayken, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın geçen haftaki toplantılarında politika yapıcıların dikkati dünya ekonomisi için daha az değil, daha fazla destek üzerindeydi.

Merkez bankaları devasa varlık alımlarıyla ve hükümetin borçlanma maliyetlerini rekor düşük seviyelere çekip ellerinden gelen her şeyi yaparak finansal piyasaları destekliyorlar.

Fed Başkanı Jerome Powell ekonomi tehlikeyi atlatana kadar daha fazla destek için sık sık baskı yaptı. 6 Ekim'de ekonomistlere, "Para politikası ve mali politika el ele çalışmaya devam ederse toparlanma daha güçlü ve daha hızlı olur." demişti.

Sorun, olası bir virüs aşısının onaylanması, dağıtılması ile ABD ve dünya ekonomilerinde normale dönüşün başlamasıyla ortaya çıkabilir. Fed ve diğer merkez bankalarının o noktada acil durum teşviklerinin geri alınmasına sınırlı yaklaşması durumunda, devam edecek likidite seli varlık balonlarına neden olabilir ve hatta aşırı hızlı enflasyonu tetikleyebilir.

Bridgewater Associates yatırım araştırma biriminin direktörü Rebecca Patterson, agresif mali teşvikin devam etmesinden dolayı ABD'nin eninde sonunda hızlı enflasyonla karşı karşıya kalacağı yönündeki tartışmalarda haklılık payı olduğunu belirtti.

Patterson, geçen hafta "Bu, yatırımcıların son birkaç on yılda pek de düşünmediği bir şey. Gerçekleşmese bile bu risk senaryosuna hazırlanmamız oldukça önemli." dedi ve ekonomi politikasının yeni bir paradigmaya girdiğini, merkez bankalarının ve hükümetlerin pandemiyle mücadelede yakın temas içinde çalıştığını ekledi.

Bloomberg