Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Genel beklenti faiz oranlarında bir değişiklik olmayacağı yönünde ancak bankanın ileriye dönük politikalarına dair kullandığı ifadelerde değişiklik olup olmadığı takip edilecek.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi bankanın beklemede kalacağını, para politikası metninde de önemli değişiklik yapmayacağını ve 'gerekirse ilave sıkılaşma yapabiliriz' mesajını da koruyacağını söyledi.

"SIKI DURUŞU KORUR"

Atlas Portföy'den Cem Şekerci metinde de, faizde de muhtemelen değişiklik olmayacağını belirterek "metinde enflasyon beklentilerinde düzelme olana kadar sıkı duruş devam edecek söylemi devam edecektir. Ekonomik aktivitedeki toparlanmayla ilgili belki bir cümle eklenebilir, ancak hala Merkez Bankası'nın son faiz artışından beri vurguladığı olgular sürüyor. Enflasyon beklendiği kadar gerilemedi, bu da bankanın sıkı duruşu koruyacağını gösteriyor" diye konuştu.

Ekonomist Dr. Veyis Fertekligil de enflasyonda iniş yönünde bir hareket olmadığına ve son zamanlarda kurun yükseldiğine vurgu yaparak, bu nedenle Merkez Bankası'ndan herhangi bir hareket beklemediğini söyledi.

Faiz indiriminin yılın 2. yarısında olabileceğini belirten Fertekligil Merkez Bankası'nın net rezervler konusunda iletişimini artırması gerektiğine dikkat çekti. Fertekligil "Çünkü burada bir kafa karışıklığı var. Merkez Bankası bir yandan da kur artışını önlemek için elindeki diğer enstrümanları kullanabilir." değerlendirmesini yaptı.

"BİR MİKTAR FAİZ ARTIŞI GEREKLİ"

Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz ise son dönemde dolarizasyondaki önemli artışa dikkat çekti ve Merkez Bankası'nın bunun önüne geçmek için bir miktar faiz artırması gerektiğini söyledi.

Vatandaşların yıl başından beri 20 milyar dolar aldığını ve dolarizasyonun ekonominin en önemli meselesi haline geldiğini kaydeden Gerz "Şahıslar kendilerini belirsizliğe karşı korumak için Döviz alıyorlar. Faizi yeterli bulmayan tasarruf sahibi dolar almaya başlıyor. Şimdi mevduat faizleri bir miktar yükseldi. TL mevduattan dövize geçiş biraz durdu.

"CİDDİ BİR DOLARİZASYON VAR"

"Merkez Bankası'nın bence dolarizasyonun önünü almak için bir miktar faiz artırması gerekir. Çok ciddi bir dolarizasyon yaşıyoruz. Bunun önünün alınması için faizlerin bir süre yüksek tutulması gerekiyor ki dolardan TL'ye dönüş başlasın" şeklinde konuştu.

YABANCI KURUMLAR DA DEĞİŞİM BEKLEMİYOR

CMC Markets Analisti David Madden Merkez'den değişiklik beklemediğini belirterek "Türk Lirası'ndaki değer kaybına bakıldığında Merkez Bankası bugün politika faizini değiştirmeyecektir. Merkez Bankası sıkı duruşunu yabancı yatırımcıyı çekmek için sürdürecektir" diye konuştu.

Manulife Varlık Yönetimi Stratejisti Richard Segal ise bankanın faizi değiştirmeyeceğini ve sıkı tutumunu sürdüreceğini bildirdi.