Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg HT’ye konuşan Wietoska, Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutmasının beklenildiğini, önümüzdeki 2 ayın TCMB için zorlu geçeceğini söyledi.

Wietoska’nın konuşmasında öne çıkanlar şöyle oldu:

"Merkez Bankası kararı beklentiler dahilinde geldi, kimse buna şaşırmadı. Karar öncesinde piyasalarda gevşeme döngüsüne erken başlanacağına ilişkin bazı endişeler vardı. Son gelen enflasyon verisi yukarı yönlü gitti ve çoğu ekonomist hiçbir hareket beklemiyordu. Odaklanılan şey metindi. Politika faizi enflasyonun üzerinde belirleme cümlelerinin çıkarılmasından korkuluyordu. Karar sonrasında TL’de ralli gördük. TCMB’nin şahin tarafta ılımlı bir şekilde sürpriz yaptığını söyleyebilirim. Açıklama metni daha önceki toplantılara benzer geçti.

Hepimiz biliyoruz ki hedef faizleri indirmek. Ne kadar erken olursa iyi olur ancak enflasyonun buna izin vermesi gerekiyor. Enflasyon önümüzdeki 2 ay boyunca daha da artabilir. Bizim tahminimiz enflasyonun yüzde 19,2’ye gitmesi yönünde. Bu noktada Merkez Bankası'nın faizleri artırması gerekecek. Merkez Bankası için önümüzdeki 2 ay zorlu geçecektir. Bizim ana senaryomuz Kasım'da bir faiz indirimi ve Aralıkta bir faiz indirimi yönünde. Ancak Aralık'ta 50 baz puan olacaktır"