Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kapsamını ay başında genişlettiği kamu iktisadi teşebbüslerine (KİT) Döviz satışı 2022 yılı Ocak ayında 4,15 milyar dolar ile rekor seviyeye çıktı.

TCMB, 2022 itibarıyla kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TCMB tarafından piyasa koşullarına göre doğrudan karşılayabileceğini açıklamıştı.

Daha önce TCMB rezervlerinden, neredeyse tamamı BOTAŞ’a ait olan enerji ithalatçısı KİT’lerin döviz ihtiyaçları karşılanıyordu.

3 ayda 9,7 milyar dolar

Son üç ayda KİT’lere 9.7 milyar dolar döviz satışı gerçekleştirilmiş oldu. Her ne kadar imkan genişletilmiş olsa da tutarın büyük bölümünün yine enerji ithalatı için ödendiği tahmin ediliyor.

Dünyada enerji fiyatları artarken TCMB Başkanı Kavcıoğlu son dönemde BOTAŞ’a yapılan döviz satışlarının arttığını son enflasyon raporunda söylemişti.

TCMB, ocak ayı itibarıyla döviz rezervlerinde hem düşüş hem artış yönlü etki eden daha aktif bir politika izlemeye de başladı.

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, Bloomberg’e verdiği bir röportajda yatırımcıların Fed’in geri kalan her toplantıda faiz artırma ihtimaline karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyardı.

“Yüksek enflasyon devam ettiği sürece, piyasalar kalan her toplantıda faiz artırımı ihtimaline ve bazı toplantılarda 25 baz puandan daha fazla faiz artırımı olasılığına hazırlıklı olmalı” diyen Summers, Fed’in faiz artırımı konusunda geride kaldığını söyledi.

Aralık’ta Fed’in yeniden güven tahsis etmesi için 2022’de dört adet faiz artırımı gerektiğini söyleyen Summers, o zamandan bu yana ücret ve fiyatlardaki artışın hızlandığını söytledi.

Piyasalar ise Fed’in baharda art arda iki faiz artırımı gerçekleştirmesini fiyatlamaya başladı. Bloomberg’in opsiyon kontratlarının fiyatlamasından yaptığı hesaplamalara göre, traderlar Mart ve Mayıs ayında25 baz puanlık faiz artırımına kesin gözüyle bakarken Mart ayında yüzde 40 ihtimalle 50 baz puanlık bir artırım olacağını düşünüyor.