Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası bugün politika faizini değiştirmezken para politikası metninden 'ihtiyaç duyulması halinde ilave sıkılaştırma yapılabilir' ifadesini çıkarttı.

Mart ayındaki metinde şu ifadeye yer verilmişti;

"Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir." Bu toplantı metninde bu ifadelere yer verilmezken bunun yerine "Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir." dendi.



İfadedeki değişim, piyasalarda 'faiz indirimine kapı açıldı' şeklinde algılandı. Açıklama sonrası kur ilk tepki olarak 5.90'dan 5.96'ya yükseldi.

Kararı Bloomberg HT'ye değerlendiren Finansal Danışman Recep Atakan açıklamanın ardından 'faiz indirimi erkene mi alındı' düşüncesinin hakim olduğunu belirtti. Metinde daha şahin bir tonlama beklerken daha yumuşak bir metin görüldüğünü ifade eden Atakan "Eğer sıkılaştırma ifadesini çıkarmasaydı kurdaki bu hareketlenme olmazdı. Faiz indirimini herkes bekliyor ama kimisi haziran, kimisi son çeyrekte beklerken bunu acaba erkene mi aldı düşüncesi oluştu. Metni yumuşatması soru işaretleri getirecek. Nisan'da enflasyon yükselirse kafalar karışacak.." diye konuştu.

"HAZİRAN'DA FAİZ İNDİRİM SİNYALİ VERDİ"

Ekonomist Haluk Bürümcekçi Merkez Bankası'nın ilave sıkılaşma vurgusunu kaldırarak, Haziran toplantısı için faiz indirimi sinyali verdiğini söyledi. Bürümcekçi metindeki diğer farklılıkları şöyle açıkladı;

"Ekonomik görünüme ilişkin cümlede sınırlı değişim vardı. Daha önce dengelenme için “belirginleştiği” vurgusu yapılırken bu kez “devam ettiği” belirtildi. Dış talep ve iktisadi faaliyete yönelik cümle ise “nispeten gücünü korumakta” ve “yavaş seyir” vurguları ile korundu. Öte yandan enflasyona ilişkin değerlendirme ise; “İç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir. Bununla birlikte, gıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerindeki artışlar ile enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini göstermektedir.” şeklinde değişti."


"PİYASA DİNAMİKLERİ AÇISINDAN NEGATİF"

Turkish Bank Yönetim Kurulu Danışmanı Tuğrul Belli karara dair "Metinde bu cümlenin korunması daha iyi olurdu. 'Maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı' cümlesi de çıkartılmış. Ben bu ikisinin çıkartılmış olmasını piyasa dinamikleri açısından pozitif algılayamıyorum." değerlendirmesini yaptı.

Ekonomist Mehmet Besimoğlu ise "Bu ifade metinden çıkartılmış olsa da, zaman zaman bir toplantıya gidilmeden de sıkılaştırma yapılabilir. Bugünkü metin, sıkılaştırmadan uzak görünse de realitenin buna izin vereceği konusunda fikir sahibi olmak için erken" yorumunu yaptı.