Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) , geleneksel yöntem Döviz karşılığı Türk Lirası swap ihalelerinde bankalarının limitlerini artırdı.

Konu hakkında TCMB'den bankalara gönderilen yazı şu şekilde;

"İlgide kayıtlı talimatımızla, geleneksel ihale (çoklu fiyat) yöntemiyle gerçekleştirilen döviz karşılığı Türk lirası swap ihalelerine ilişkin işlem limitleri bildirilmişti. Bankaların Türk lirası ve döviz likiditesi yönetimindeki esnekliklerinin artırılması amacıyla talimatta yer alan:

'Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap ihaleleri yoluyla oluşturulacak TCMB toplam swap pozisyonu miktarı Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin yüzde 30'u ile sınırlı olup diğer limitlerden bağımsız olarak uygulanır. Banka bazında herhangi bir limit uygulanmaz." hükmü

"Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap ihaleleri yoluyla oluşturulacak TCMB toplam swap pozisyonu miktarı Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin yüzde 40'ı ile sınırlı olup diğer limitlerden bağımsız olarak uygulanır. Banka bazında herhangi bir limit uygulanmaz.'

şeklinde değiştirilmiştir."

Analistler, alınan kararla birlikte bankaların TCMB ile daha fazla miktarda swap yapabileceğini ve Merkez Bankası'nın bu yolla rezervlerini artırma imkanı bulabileceğini belirtti.