Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası'nın bünyesinde Türk Lirası karşılığı altın swap piyasası açılmasını Bloomberg HT'ye değerlendiren İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin bu işlemin hali hazırda yapılan Döviz karşılığı TL swap operasyonundan çok da farklı olmadığını söyledi. Sezgin kararın kredi verme iştahı olan bankalara likidite yaratması açısından destekleyici olduğunu ve bu adımın Merkez Bankası'nın net rezervlerini artıracağını ifade etti.

Merkez Bankası'nın bankalardan altın borçlanıp karşılığında TL vereceğini belirten Sezgin "Normal döviz swapında da dolar alıp bir hafta vadeyle karşılığında TL veriyordu. Mantık çok benzer, farkı döviz yerine altın alması olacak." dedi.

"LİKİDİTE YARATMA AÇISINDAN DESTEKLEYİCİ"

Bunun Merkez Bankası'nın net rezervlerini artırıcı bir adım olduğunu söyleyen "Çünkü altın olarak yapılacak swap işlemlerine ayrı limit tanınıyor. Limit 4 milyar dolar olarak belirtilmiş. Bankalar bu işlem için yeterli altın likiditesine sahipler mi kesin söyleyemesek de bankaların nezdinde tutulan kıymetli maden hesapları yaklaşık 9 milyar dolar. Bunun önemli bir kısmının TL zorunlu karşılıklar için tutulduğunu görüyoruz. 7 milyar dolardan fazla rakamın ROM kapsamında TL zorunlu karşılıklar için tutulduğunu görüyoruz.

Bir milyar dolardan az kısmının da altın cinsi zorunlu karşılıkta tutulması gerekiyor. Sonuç olarak 8 milyar dolar gibi rakama varabiliyorsunuz, bu da zaten bankaların nezdinde kıymetli maden hesaplarında tutulan 9 milyar dolara oldukça yakın...

4 milyar dolarlık limit kullanılmasa da ne kadar kullanılırsa o kadar brüt ve net rezervleri artırıcı etkisi olacaktır. Piyasaya bu kadarlık TL  likiditesi sağlanacaktır. Kredi verme iştahı olan bankalara likidite yaratması açısından destekleyici karar olarak görebiliriz" ifadelerini kullandı.