Merkez Bankası, para politikasındaki normalleşme adımlarını açıkladı.
TCMB'den yapılan açıklamada, faiz koridorunun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı etrafında daha simetrik bir hale getirileceği ve daraltılacağı kaydedildi.
Normalleşme adımlarının zamanlamasına ilişkin ayrıntılı bilginin ise TCMB'nin yarın ekonomistlerle yapacağı toplantıda açıklanacağı ifade edildi.
Açıklamanın ardından dolar/TL 2,90'ı aşarak rekor tazelerken, euro/TL de 3,20 ile rekoru yukarı taşıdı.
Sadeleşmenin ilk etkisi
Banka açıklama sonrası ilk adımını atarak, döviz ihalelerinde 30 milyon dolar ifadesini 70 milyon dolar olarak değiştirildiğini açıkladı.
Açıklamada, "Küresel finansal piyasalarda artan oynaklık nedeniyle 10 Nisan 2015 tarihli basın duyurusundaki '30 milyon ABD doları fazlasına' ifadesi '70 milyon ABD doları fazlasına' olarak değiştirilmiştir" denildi. Değişiklik 19 Ağustos'tan itibaren uygulanacak.
Açıklamada normalleşme öncesinde şu adımların atılacağı belirtildi: "Hali hazırda piyasa yapıcısı bankalara sağlanan toplam fonlama imkanı, piyasa yapıcı bankaların TCMB'den sağladıkları fonlamının maliyetlerini değiştirmeyecek şekilde, haftalık vadeli miktar repor ihalesi limit hesaplarına eklenecektir. Böylece piyasa yapıcısı bankalara tanınan borçlanma imkanı faiz oranı kaldırılacaktır."