Bloomberght
Bloomberg HT Haberler 'Mevduatın yerini banka bonoları almaya başladı'

'Mevduatın yerini banka bonoları almaya başladı'

Son bir yıldır yatırım fonları pazarının ciddi anlamda büyüdüğünü söyleyen Turkish Yatırım Genel Müdürü Serkan Sayar, "Türkiye'de banka mevduatının yerini artık banka bonoları almaya başladı. Burada önemli bir yatırımcı kitlesi oluşabilir" dedi.

Giriş: 21 Mayıs 2020, Perşembe 18:39
Güncelleme: 21 Mayıs 2020, Perşembe 18:39

Turkish Yatırım Genel Müdürü Serkan Sayar, Kovid- 19 sonrası tasarrufun öneminin daha da artığını, son dönemde Türkiye'deki müşterilerin tasarruf eğilimlerinde artış gözlemlediklerini söyledi. Bloomberg HT Finansal Teknoloji programında konuşan Sayar, bu tasarrufların doğru idare edilmesinin son derece önemli olduğunun altını çizdi. Açık bankacılık kavramının öneminin her geçen gün daha da arttığını belirten Sayar, "Türkiye’nin yıllar önce kurduğu, dünyada eşi benzeri az bulunan Borsa İstanbul, Takasbank ve MKK üçlüsünün üstün teknolojik alt yapısı ile birçok ülkeden çok ileride olduğumuzu düşünerek 'Açık bankacılığın' en hızlı büyüyebileceğimiz kısmında yani 'Açık Yatırım' markası ile tasarrufların yönlendirilmesi hususunda çalışıyoruz" dedi.

'AĞIRLIK PARA PİYASASI FONLARINDAN BORÇLANMA ARAÇLARI FONLARINA KAYIYOR'

Son bir yıldır yatırım fonları pazarının ciddi anlamda büyüdüğünü söyleyen Sayar, ağırlığın yavaş yavaş para piyasası fonlarından borçlanma araçları fonlarına kaydığını belirtti. Sayar, ileri vadede de yatırım fonlarının yavaş yavaş mevduatın yerini almaya başlayacağını belirterek, "Türkiye'de banka mevduatının yerini artık banka bonoları almaya başladı. Burada önemli bir yatırımcı kitlesi oluşabilir. O yüzden yatırımcılara da hem getiri, hem de stopaj gibi diğer avantajları da kullanma adına bir çağrı yapmak istiyorum" dedi. Yatırımcıların tüm banka bonolarını açık yatırım platformu altında bulabileceklerini belirten Sayar, buradaki öncelikli hedeflerinin butik ve kaliteli hizmet vermek olduklarını söyledi. Açık Yatırım ile Takasbank bünyesinde yer alan TEFAS aracılığıyla tüm portföy yönetim şirketlerinin yatırım fonlarına tek bir fonksiyondan yatırım yapma özgürlüğü sunduklarını vurgulayan Sayar, üstelik tüm yatırım fonlarının aynı fiyatta olduğunu ve hiçbir ek masraf/ komisyon almadıklarını kaydetti.

'AÇIK YATIRM İLE KÜÇÜK YATIRIM SAHİBİNE ÖZEL BANKACILIK HİZMETİ'

Açık Yatırım'ın, küçük tasarruf sahibine özel bankacılık, elit bankacılık müşterisine sunulan hizmeti sunmayı hedeflediğinin ve bunu yavaş yavaş daha tabana yayarak yaptıklarını belirten Sayar, " Sermaye piyasalarında fiyat eşitliği sağlıyoruz. Örneğin bir fonun fiyatı özel bankacılık müşterisi için de aynı, küçük tasarruf sahibi için de. Halbuki mevduat fiyatlamalarında çok çeşitli fiyat aralıkları var. Tutara göre farklılıklar arz edebiliyor. Biz bunu açık yatırımda yok etmeye çalışıyoruz. Bizim portföy yönetim şirketimiz yani yatırım fonumuz yok, tüm fonlara eşit mesafedeyiz. Ayrıca güncel bir konu Türk banka bonoları günümüzde üstünde durulması gereken bir konu. Hem fiyat hem stopaj avantajı var, tasarruf sahiplerine önemli avantajlar sağlıyor" dedi.

'UZAKTAN KİMLİK TESPİTİ YATIRIM VE BANKACILIK SEKTÖRÜ AÇISINDAN BİR DEVRİM'

Temmuz 2020'de Türkiye'de yürürlüğe girmesi beklenen Bankacılık Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkındaki Yönetmelik ile uzaktan kimlik tespiti sayesinde bankalar ve aracı kurumlar uzaktan müşteri edinimi yapabileceklerini belirten Sayar, bu sayede vatandaşların hangi şehirde ya da ülkede olurlarsa olsunlar dijital ortamda şubeye gitmeden hesaplarını açabileceklerini kaydetti. Bunu yatırım ve bankacılık dünyasında dijital bir devrim olarak gördüklerini ifade eden Sayar, "Müşterilerimizin yatırımlarını özgürce yönlendirmelerinin ve tüm finansal piyasalara erişiminin önünü açacağını düşünüyoruz" dedi.

'İDDİALI FINTECHLER BİZE ULAŞIRSA MEMNUN OLURUZ'

Dijital müşteri profilinin çıkartılmasının son derece önemli bir konu olduğunu belirten Sayar, "Hem müşterinin risk iştahının ölçülmesi hem de getiri beklentisinin anlaşılması gibi hususların dijital yapılması ve zaman içinde yapa zeka ile geliştirilmesi çok hızla büyüyen bir alan. Bizde bu konuda çeşitli yurt içi ve dışı fintech şirketleri ile görüşüyoruz ve belli kararlar vermek üzeriyiz. Bu tip konuları artık bünyemizde geliştirmiyoruz, uzmanlık alanlarını(uzmanlık siloları) oluşturuyor ve onları dışarıdan almayı tercih ediyoruz. Bu konularda ulaşamadığımız, iddialı olan fintech'ler bize ulaşırlarsa son derece memnun oluruz. Finansal ürün ve teknolojiyi konuşturan fintech firmaları finans dünyasında yeni bir vizyon yarattılar. Biz de bu vizyondan faydalanmak istiyoruz" diye konuştu.

'DÜŞEN FAİZ ORTAMIYLA SERMAYE PİYASALARININ ÇEKİCİLİĞİ ARTTI'

Son dönemde faizlerdeki düşüşle birlikte yatırımcıların gözünde sermaye piyasalarının çekiciliğinin arttığını belirten Sayar, ancak yine de Türkiye'deki tasarrufların büyük bölümünün vadeli mevduat olduğunu göz ardı etmemek gerektiğini söyledi. Klasik mevduatı da artık farklı yöntemlerle değerlendirmeyi planladıklarını vurgulayan Sayar, "Biz mevduatı 20'ye yakın bankada müşterilerimize hesap açmak suretiyle değerlendirebiliriz " dedi. Böylelikle de sermaye piyasalarında bir finansal eşitlik sağladıklarını belirten Sayar, burada küçük tasarruf sahiplerine de yatırımın yolunu açtıklarını söyledi. Burada Borsa İstanbul ve Takasbank'a da teşekkür etmek gerektiğinin altını çizen Sayar, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu'nun (TEFAS) son derece önemli olduğunu vurguladı. TEFAS'ın dünyada tek olduğunu belirten Sayar, 500'e yakın yatırım fonuna bu platform aracılığıyla erişmenin mümkün olduğunu kaydetti.