Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

HANDE BERKTAN

ABD’li çip üreticisi Micron Technology, Boise Idaho’daki 15 milyar dolarlık yeni çip fabrikasının temelini attı. Şirket, önümüzdeki on yılda küresel üretim ve Ar-Ge'ye 150 milyar doların üzerinde yatırım yapmayı hedefliyor.

ABD hükümeti, geçtiğimiz ayın başlarında yasalaşan CHIPS and Science Yasası aracılığıyla teknoloji şirketlerini yerli çip üretimine yatırım yapmaya teşvik etmeye başlamıştı.

Samsung ve TSMC gibi şirketlerin yerel hükümetler tarafından desteklenmesiyle, Güney Kore ve Tayvan’da yarı iletken üretimi çok büyük gelişme kaydetti. ABD ise maliyet endişeleri nedeniyle son dönemde fazla yatırım almamıştı. Micron’a göre, küresel pazar bakımından mevcut belleklerin yalnızca yüzde 2’si yurt içinde üretiliyor.

Micron’un zaman çizelgesine bakılırsa üretimin 2025 yılında aşamalı olarak başlaması bekleniyor. ABD’li bellek devi, mevcut araştırma ve geliştirme merkezine yakın olacak yeni üretim tesisine toplamda 15 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Micron, tam ölçekli üretim başladığında tesiste 2 bin işçi istihdam edeceğini açıkladı. Micron ayrıca bölgedeki üniversite düzeyindeki eğitim programlarını desteklemek için ek kaynaklar tahsis edecek.