Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

HANDE BERKTAN

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft, maliyetleri düşürme hedefiyle 10 bin çalışanını işten çıkarmayı planladığı hafta, yapay zeka teknoloji şirketi Open AI ile milyarlarca dolar yatırımla, ortaklığını genişlettiğini açıkladı.

Microsoft, ChatGPT, DALL-E 2 ve GPT-3 gibi sanat ve metin üreten yapay zeka sistemlerinin arkasındaki girişim olan OpenAI ile yatırım ortaklığı için yatırımın müşterileri için güvenli, kullanışlı ve güçlü yapay zeka geliştirmek için kullanılacağını açıkladı.

Microsoft CEO'su Satya Nadella, Microsoft'un OpenAI'nin temel sistemlerini ticari platformlar olarak sunmayı planladıklarını, böylece herhangi bir sektördeki herhangi bir kuruluşun bunları geliştirebileceğini söyledi.

Teknoloji devlerinin odağında, süper bilgi işlem sistemlerini geliştirmek yer alıyor

Microsoft şirket sitesinde yayınlanan blog yazısında "Yeni dijital deneyim kategorileri sunarken OpenAI'in yapay zeka araştırmasını hızlandırmak ve OpenAI'in yapay zeka sistemlerini ürünleriyle entegre etmek için özel süper bilgi işlem sistemlerinin konuşlandırılmasına yönelik yatırımlarımız arttırdık” ifadesine yer verildi.

Teknoloji devinin Azure bulut platformu, OpenAI'nin özel bulut sağlayıcısı olmaya devam ederek startup'ın araştırma, ürün ve API hizmetlerindeki iş yüklerini güçlendirmekte. Microsoft'un daha önce OpenAI'nin dil yapay zeka teknolojisini Word, PowerPoint ve Outlook gibi uygulamalara getirdiği açıklanmıştı.

Her iki şirket arasındaki ortaklığın geçmişi, Microsoft ve OpenAI'nin yıllarca süren yakın işbirliğine dayanıyor.

2019'da Microsoft, Azure platformu için ortaklaşa yeni teknolojiler geliştirmek ve OpenAI'nin büyük ölçekli yapay zeka yeteneklerini daha da genişletmek için OpenAI'ye 1 milyar dolar yatırım yapacağını duyurmuştu. Buna karşılık OpenAI, fikri mülkiyetinin bir kısmını Microsoft'a lisanslamayı kabul etmişti. Plan, OpenAI yeni nesil bilgi işlem donanımı geliştirmek için çalışırken Azure'da yapay zeka modelleri eğitip çalıştıracağı yönündeydi.

Microsoft’un planı Open AI teknolojisini endüstriye ve ticari şirketlere sunmak yer alıyor

Hatırlanacağı üzere Microsoft, dünyanın en güçlü makinelerinden biri olan Azure tarafından barındırılan, OpenAI ortak tasarımı bir süper bilgisayar ürettiğini açıklamıştı. Ardından 2021'de Microsoft, kuruluşlara güvenlik, uyumluluk, yönetişim ve diğer iş odaklı özelliklerin yanı sıra GPT-3 dahil olmak üzere OpenAI'nin yapay zeka sistemlerine erişim sağlamak için tasarlanmış olan Azure OpenAI Hizmetini başlattı. New York Times, Microsoft'un 2019 ile 2023'ün başları arasında OpenAI'ye ek 2 milyar dolar yatırım yaptığını açıklamıştı.

Teknoloji devi ayrıca, OpenAI'nin yapay zeka odaklı girişim ve teknoloji kuluçka programı olan OpenAI'nin Başlangıç Fonu'nun da önemli yatırımcısı oldu.

“Sanayiye en iyi yapay zeka altyapısını sunmaya hazırlanıyoruz”

Microsoft CEO’su Nadella yaptığı açıklamada, "OpenAI ile ortaklığımızı, son teknoloji AI araştırmalarını ilerletmek ve AI'yı yeni bir teknoloji platformu olarak demokratikleştirmek için ortak bir hedef etrafında kurduk. Ortaklığımızın bu sonraki aşamasında, endüstrilerdeki geliştiriciler ve kuruluşlar, uygulamalarını oluşturmak ve çalıştırmak için Azure ile en iyi yapay zeka altyapısına, modellerine ve araç zincirine erişebilecek." dedi.

OpenAI CEO'su Sam Altman "Ortaklığımızın son üç yılı harika geçti. Microsoft, değerlerimizi paylaşıyor ve bağımsız araştırmalarımıza devam etmekten ve herkesin yararına olan gelişmiş yapay zeka oluşturmak için birlikte çalışmaktan, heyecan duyuyoruz." açıklamasını yaptı.