Microsoft Türkiye/Öncel: Dijital ortam ülkeler için 'yeni nesil savaş alanı'
İngiltere'deki şirketlerin Rusya'dan gelecek siber saldırılara karşı uyarılması, Rusya-Ukrayna gerginliği gibi jeopolitik risklerin yanında 'siber riskleri' de gündeme taşıdı. Microsoft Türkiye Güvenlik Grup Yöneticisi Ozan Öncel, dijital ortamı ülkeler için 'yeni nesil savaş alanı' olarak nitelendirdi.
İLAYDA KILIÇAY
Artan Rusya-Ukrayna tansiyonu jeopolitik risklerin yanında ‘siber riskleri’ de ülkelerin gündemine taşımaya başladı. The Guardian’ın haberine göre İngiltere’deki firmalar Rusya’dan gelecek olası siber saldırılara karşı uyarıldı.
Öte yandan, Microsoft Türkiye Güvenlik Grup Yöneticisi Ozan Öncel, dijital ortamı ülkeler için ‘yeni nesil savaş alanı’ olarak nitelendirirken, “Bu saldırıları yüzde 100 önlemek çoğu zaman mümkün olmuyor, Microsoft olarak ciddi bir kısmını izliyoruz. Ülkelere ya da ilgili paydaşlara bu saldırıların bertaraf edilmesi noktasında destek oluyoruz” diye konuştu.
Operasyonel sistemlere saldırıda artış var
Gelecek dönemde dijitalleşmenin artmasıyla siber saldırılara yönelik önlemlerin önem kazanacağına dikkat çeken Öncel, siber saldırıların yaklaşık yüzde 50’ye yakının ABD’ye yapıldığını belirtirken yüzde 16’yla ikinci sırada Ukrayna’nın yer aldığını ifade etti.
Öncel, fidye yazılımlarının 2021’de yüzde 150, oltalama saldırılarının Mart 2020’den bu yana yüzde 667 artarken günümüzde dünya genelinde her saniye 579 şifre saldırısının gerçekleştiğini belirtti.
Öncel, “Daha çok bilgi teknolojileri tarafına yoğunlaşılan bir saldırı vardı. Operasyonel sistemlere yönelik siber saldırılarda artış görüyoruz. Yeni yeni kategoriler oluşuyor ve buralarda risk düzeyi artıyor doğal olarak. Dolayısıyla Türkiye ve dünya için gidilecek daha çok yol olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.
Geçmişe kıyasla siber saldırıların yalnızca belli bir sektöre değil, tüm sektörlere yayılmaya başladığını belirten Öncel, “Bulut teknolojisi kullanan şirketler genelde hizmeti aldıkları firmaların sağlamış oldukları güvenlikten de yararlanıyorlar. Bulut bilişim hizmeti almayıp kendi merkezlerinde kendi yazılımlarını yönetmek durumunda kalan şirketler için buralar da riskler çok daha büyük” dedi.
Microsof 20 milyar dolar bütçe ayırdı
Öncel siber güvenliğin Microsoft için çok önemli bir faaliyet alanı haline geldiğini belirtirken şunları ifade etti: “Sadece siber güvenlik için çalışan 8 bin 500 üzerinde çalışanımız var. Her yıl 1 milyar doların üzerinde siber güvenlik için Ar-Ge bütçesi ayırıyoruz, ancak önümüzdeki beş yılda bunu artırarak 20 milyar dolarlık bir bütçe ayırmayı taahhüt ettik.”
Lisansız kullanım arttı
Türkiye’de lisanssız yazılım kullanımının arttığına da dikkat çeken Öncel, her firma ve bireyin siber güvenlikle alakalı farkındalığının ve bütçesinin olması gerektiğini belirtti. Öncel, “Bulut teknolojisinin kullanımı arttıkça ve abonelik sistemlerine geçildikçe buralarda aktivitenin düşmesini bekliyoruz. Kişisel güvenliğimiz açısından yeterince farkındalığımız yok” diye konuştu.