Mini güneş YEKA projesinde detaylar belli oldu
Güneş enerjisinde 1000 megavat gücündeki kapasitenin tahsisi için 36 ilde mini YEKA ihaleleri yapılacak
Toplam 1000 megavat gücündeki bağlantı kapasitesinin tahsisi amacıyla, 36 ilde güneş enerjisine dayalı 74 adet Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleri yapılacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının güneş enerjisine dayalı YEKA ve bağlantı kapasitelerinin tahsisine ilişkin yarışma ilanı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, Türkiye'nin 36 ilinde, toplam 1000 megavat gücündeki bağlantı kapasitesinin tahsisi amacıyla 10, 15 ve 20 megavat kapasitelerinde olacak şekilde 74 adet güneş enerjisine dayalı YEKA ihalesi yapılacak.
Söz konusu ihalelere sadece Türk Ticaret Kanunu'na göre anonim veya limited şirket şeklinde kurulmuş tüzel kişiler başvurabilecek.
Mali yeterlilik ve iş deneyimi şartı aranmayan her bir yarışmaya katılabilmek için satın alınması gereken şartnamenin bedeli 2 bin lira olacak.
Başvuru tarihleri 19-23 Ekim'de değişen her bir yarışma için belirtilen tarih ve saatler arasında başvuru yapılacak.
Başvurular Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğüne elden teslim edilecek.
Başvurulara ilişkin evrak kontrolü Enerji İşleri Genel Müdürlüğünün internet adresinde duyurulacak tarih, saat ve adreste başvuru sahiplerinin huzurunda yapılacak.
Her bir ihalenin başlangıç tavan fiyatı kilovatsaat başına 30 kuruş, elektrik enerjisi alım süresi ise sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 15 yıl olacak.
İhalelerin yeri, tarihler ve saatlerine ilişkin bilgiler Enerji İşleri Genel Müdürlüğünün internet adresinde ilan edilecek.
Yarışma başvurusu yapılacak iller ise Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Ankara, Antalya, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Bursa, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Kars, Kırşehir, Kilis, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Siirt, Şırnak, Uşak, Van ve Yozgat olarak belirlendi.
Günden Kalanlar Programı'na konuk olan Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Başkanı Halil Demirdağ, konuyla ilgili olarak, "Türk Lirası ile hepimiz ilk defa tecrübe edeceğiz. Biliyorsunuz bundan önceki satınalmalar dolar bazındaydı. Buradaki 300 TL aslında şunu gösteriyor, bakanlık, Güneşin piyasa fiyatının altında elektrik üreteceğini tahmin ettiğini gösterdi. Bakanlık bize Güneş piyasa fiyatının altında üretecebilecek dedi. TL fiyat artışına bankalar nasıl yaklaşacak hep birlikte göreceğiz. Çünkü en son görüşmelerde bankaların isteği biraz daha farklıydı. Projenin dağınık olması Güneşin doğasına çok uygun. Özellikle Doğu illerimizde yaz aylarında su olmadığında elektrik üretemeyen hidroelektrik santrallerini dengelemesi açısından çok olumlu. Bu ihaledeki diğer bir fark ise YEKA 1'de fabrika kurma karşılığı bir tahsis vardı burada ise herkes 10-15-20 megavatlık bir kapasiteye başvuracak, devlet o alanda güneş enrjisi santralinin kurulmasına müsaade edecek. Burada yatırımcıdan istenen yerli malı kullanması. Bir fabrika kurmak zorunda olmadıüı için tabana çok yayılabilecek bir proje. Çok yatırımcıya ulaşacağı için bu fiyatla güzel bir talep olacaktır" yorumunu yaptı.