Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

MNG Kargo İcra Kurulu Başkanı ve CEO Salim Güneş Bloomberg HT'deki "Üst Düzey" programına konuk oldu. Güneş  2019'u yüzde 27 bir büyüme ile tamamladıklarını, 2020'de %30'un üzerinde bir büyüme öngördüklerini söyledi. 2020'de yaklaşık 38 milyon TL bir yatırım bütçeleri olduğunu, bu yatırımı e-ticaret alanında yapmak istediklerini kaydetti.

2020 hem MNG hem de sektör geneli için nasıl başladı? Bu sene için beklentileriniz nedir?

Salim Güneş: 2019'un son çeyreğinde yüzde 4 bir büyüme bekliyoruz. Bizim işimiz ağırlıklı olarak tüketime dayalı bir sektör, tüketimdeki canlanma bizim işimizi canlandırıyor. Şu anda da planladığımızdan daha fazla bir büyümeye doğru da gidiyoruz ilk iki ay içerisinde.

2019'u yüzde 27 bir büyüme ile tamamladık, 2020'de beklentimiz %30'un üzerinde bir büyüme öngörüyoruz.
Özellikle e-ticaretinde devreye girmesiyle beraber sektörün dinamikleri değişti değişiyor da..E-ticaretle beraber ağımızı genişletiyoruz, yeni çözüm alternatiflerimiz ve yatırımlarımız olacak. 2020'de yaklaşık 38 milyon TL bir yatırım bütçemiz var, bu yatırımı da e-ticarete uygun daha çok dijital alanda yapmak istiyoruz.

Yurtdışında da e-ihracatta büyümek istiyoruz. Bu kapsamda büyümemiz olacak. Özellikle Ortadoğu, Avrupa Ülkeleri ve Kuzey ülkelerine e-ihracatla ürün gönderebilir hale gelmek istiyoruz. Mesela Anadolu'daki bir Kobi'mizin oralara ürün gönderebilmesini sağlayacak platformlar oluşturmaya çalışıyoruz. Ama yurt dışı işimizin yüzde 3-4 gibi küçük bir kısmı..

Globale bakarsak dağıtım alanında rakipleriniz çok güçlü..Türk şirketleri bu markalarla nasıl rekabet ediyor? Daha rekabetçi olmak için neler yapılmalı?

Salim Güneş: Sektörde birçok yabancı şirket daha Türkiye pazarına girmedi, bize düşen onlar pazara girmeden kendimizi yerel ve ulusal bir marka olarak yukarıya taşımak olmalı.

Çin'deki koronavirüs salgını sektörü etkiledi mi?

Salim Güneş: Tabi insanlık boyutunda hepimizin üzüldüğü bir olay. Ticari olarak baktığımızda ülkemiz adına bazı fırsatlar doğuruyor gibi gözükse de özellikle Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin Türkiye'den ürün tedarik edeceğine dair konuşmalar oluyor. Bu kısa vadede doğrudur ama uzun dönemde yayılırsa hepimizi etkileyecektir, bir an önce bilimsel tedavisinin bulunması hepimizin temennisi. Günlük ticaret hayatımıza baktığımızda bizi çok etkileyen bir boyutu yok; ama bu olaydan dolayı Türkiye'de tüketim daralırsa biz öyle etkilenebiliriz.

Maliyetler en çok nereden kaynaklanıyor?

Salim Güneş: Bizi en çok yakıt fiyatları etkiliyor. Hem Dolar-TL'nin hem de petrolün değişkenliği bize çok yansıyor. Tabi ki bu maliyetleri fiyatlarımıza yansıtıyoruz. Bizim hizmet kalitemizi ve kapasitemizi büyütüyor olmamız lazım.
2020 için umutluyuz ve büyüyen bir sektör olmayı arzu ediyoruz.