Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, koronavirüsün etkisi ile resesyona girmekte olan ekonomiyi desteklemek için Nisan-Haziran döneminde, ABD borçlanmasını daha önce görülmemiş tutar olan 3 trilyon dolar artırmayı planlıyor.

Hazine, bu artışın yeni teşvik harcamaları ve vergi ertelemeleri yoluyla yapılacağını ve bu adımların, işletmelerin kapatılmasına neden olan sosyal mesafe tedbirlerinden dolayı ortaya çıkan ekonomik zorlukların aşılması için atıldığını kaydetti.

Hazine'nin hesaplarına göre, Haziran sonunda 800 milyar dolar nakit dengesi varsayımıyla, özel kesimin elinde tuttuğu net pazarlanabilir tahvil miktarı Nisan-Haziran çeyreğinde 2.999 trilyon dolar artacak. Borçlanmanın ise 3.055 trilyon dolar ile Şubat ayında duyurulanın üzerinde gerçekleşmesi hesaplanıyor.

ABD Hazine Bakanlığı, milyarlarca dolarlık yardımın doğrudan Amerikan ailelerinin ve işletme sahiplerinin ceplerine gitmesine ve trilyonlarca dolarlık likiditenin de Fed yoluyla sisteme verilmesine yardımcı oluyor.

Trump yönetimi ve her iki partinin kanun yapıcıları, federal açığın şişmesine ilişkin endişeleri bir kenara bırakarak daha fazla harcama yapmak istiyorlar ve bu da borcun II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasına yol açıyor.