Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji Mobil erişimin artması BES'e ilgiyi artırdı

Mobil erişimin artması BES'e ilgiyi artırdı

BES fonlarının büyümesinde mobil uygulamaların ve dijitalleşmenin etkisi olduğunun altını çizen Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk, önümüzdeki dönemde de sektörün devam eden ciddi teknolojik yatırımları olacağını kaydetti.  

Giriş: 29 Temmuz 2020, Çarşamba 11:22
Güncelleme: 29 Temmuz 2020, Çarşamba 11:22

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk, gönüllü bireysel emeklilik ve otomatik katılım sisteminin toplam katılımcısı sayısının 17 Temmuz itibarıyla 2020 yılında yaklaşık 290 bin kişi artışla 13 milyonu aştığını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Ertürk, fon tutarının ise 2020 yılında 21 milyar TL'nin üzerinde artışla toplamda 150 milyar TL'ye ulaştığını belirtti. BES fonlarının büyümesinde mobil uygulamaların ve dijitalleşmenin etkisi olduğunun altını çizen Ertürk, önümüzdeki dönemde de sektörün devam eden ciddi teknolojik yatırımları olacağını kaydetti. Türkiye'deki emeklilik sisteminin dijitalleşme anlamında sigortacılık sektörünün geliştiği ülkeler ile kıyaslandığında hiç de fena noktada olmadığını ifade eden Ertürk, "Sektörümüzdeki tüm ürünleri mobil ve internet üzerinden sunmaya başladığımızda konumumuzun çok daha iyi bir seviyeye geleceğini rahatlıkla söyleyebilirim" dedi.

'ROBO DANIŞMANLARA TALEP HER GEÇEN GÜN ARTIYOR'

Robolar üzerinden danışmanlık hizmetine talebin her geçen gün arttığını belirten Ertürk, "Yatırımcının hayatını kolaylaştırıyor, önerilerde bulunuyor" diye konuştu. Dünyada da Türkiye'de de bu alana olan talebin giderek arttığını söyleyen Ertürk, rakamların da hızlı bir şekilde büyüdüğünü kaydetti. Robo danışmanlar tarafından yönetilen fonların büyüklüğünün 2017 yılında yaklaşık 300 milyar dolar iken, 2024 yılında bu rakamın 2.5 trilyon doları aşması beklendiğinin altını çizen Ertürk, bir çalışmaya göre 2020 yılında dünya üzerindeki tüm varlıkların yüzde 10'unun robo danışmanlar tarafından idare edileceğine dair tahminler de olduğunu hatırlattı.

Türkiye'de bu alanda iki farklı hizmet olduğunu belirten Ertürk şöyle devam etti: "Bir tanesi tamamen danışmanlık kapsamında. Yatırımcının risk profili ölçüldükten sonra o risk profiline göre yatırımcıya, o risk profiline göre yatırım yapacağı alanlara yönelik olan sistemler var. Bir de yatırımcının risk profili ölçüldükten sonra yapılan bir anlaşma ile yatırımcı adına yatırım kararı veren model var."

'FONMATİK ROBO'NUN YÖNETTİĞİ FON BÜYÜKLÜĞÜ 1.4 MİLYAR TL'

Anadolu Hayat Emeklilik'in robo danışmanı Fonmatik Robo hakkında da bilgi veren Ertürk, "Haziran sonu itibarıyla Eylül 2019-Haziran 2020 arası döneme bakıldığında Fonmatik Robo'nun yönetmiş olduğu fonların ağırlıklı ortalama getirisi yüzde 20.4 civarında oldu. Aynı dönemde Fonmatik Robo dışında kalan fonlarımızın ağırlıklı ortalama getirisi ise bunun yaklaşık yüzde 2.9 civarında altında kaldı.Her ay robo hizmetinden yararlanan müşteri sayısı artıyor. Yaklaşık 40 bin yatırımcımız bu hizmetten yararlanıyor. Fon büyüklüğü de 1.4 milyar TL'ye yaklaştı" diye konuştu.