'Mobildeki yükseliş ATM'leri öldürmedi'
Bankamatikleri ayrı bir cihaz olarak değil, bankanın dijital stratejisinde dijital dönüşümün tamamlayıcı bir unsuru olarak konumladıklarını belirten İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, "Bir ülkede nakit kullanımım ne kadar devam edecekse bankamatikler hayatımızda o ölçüde kalacaktır" dedi.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, mobil bankacılıktaki yükselişin ATM'leri öldürmediğini söyledi. Bloomberg HT'de Finansal Teknoloji Programına katılan Sezen, bankamatikleri ayrı bir cihaz olarak değil, bankanın dijital stratejisinde dijital dönüşümün tamamlayıcı bir unsuru olarak konumladıklarının altını çizerek, "Bir ülkede nakit kullanımım ne kadar devam edecekse bankamatikler hayatımızda o ölçüde kalacaktır. Fiziki paraya erişim ihtiyacı ortada olduğu sürece bankamatikler hayatta kalacaktır" dedi.Türkiye'deki ATM sayısının 2010-2015 döneminde yüzde 75 arttığını, mobil bankacılıktaki hızlı gelişimle birlikte 2015 sonrası dönemde ATM sayısındaki artış hızının yavaşladığını kaydetti.
Türkiye'de 52 bin 681 ATM cihazının bulunduğunun altını çizen Sezen, Avrupa'da bu rakamın 390 bin 736 olduğunu belirtti. 2015 yılında 15.5 milyon olan toplam mobil bankacılık müşteri sayısının, 2018 sonunda 53.2 milyona yükseldiği bilgisini veren Sezen, "Mobil bankacılıktaki yükseliş ATM’leri öldürmedi. Tüm para alışverişi kaydi olmadığı için, halen nakit para alışverişi günlük hayatın bir parçası olduğundan ATM’ler bir dijital kanal olarak ihtiyaçlara cevap vermeye devam ediyor. 2010’dan 2015’e baktığımızda bankamatiklerden yapılan işlem sayısı yüzde 69 arttı. 2015-2018 yılları arasında ise, bankamatik işlem sayıları yatay bir seyir izlemekte olup, aylık ortalama 74 milyon işlem bankamatiklerimizden yapılıyor. 2016 yılından itibaren İşCep’in payı, bankamatik işlem payını geçti" diye konuştu. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, mobil bankacılıktaki kullanım arttıkça bankamatiklerin mobil ile etkileşiminin her geçen gün arttığını belirterek, karekod ve bluetooth ile çekilen paranın oranının yüzde 8 olduğunu söyledi.
'BANKAMATİKTEN 137 FARKLI İŞLEM YAPILABİLİYOR'
Bloomberg HT'de Finansal Teknoloji Programına katılan Sezen, sektörde de oranın benzer sevilerde olduğunu belirtti. 2019 yılının ilk 9 aylık döneminde bankamatiklerden 10.2 milyon adette toplam 6.4 milyar TL tutarındaki para çekme işleminin karekod ve bluetooth ile gerçekleştirildiğini kaydeden Sezen, önümüzdeki dönemde burada artışın devam edeceğini ifade etti. Sezen, bunun yanı sıra bankamatiklerin mobil ile etkileşiminde, bankamatik locator ve cebe havale işlemlerinin de olduğunu, önümüzdeki dönemde daha fazla fonksiyonların görüleceğini ifade etti . Teknolojik gelişmelerle birlikte bankamatiklerde yapılan işlem çeşitliliğinin de arttığını vurgulayan Sezen, 111 kartlı 26 kartsız olmak üzere toplam 137 işlemin bu cihazlardan yapıldığını belirtti.
'BANKAMATİKTEN PARA YATIRMA PARA ÇEKMEYİ GEÇTİ'
Bankamatiğin ana fonksiyonunun değiştiğini söyleyen Yalçın, hacimsel olarak para yatırmanın para çekmeyi geçtiğini söyledi. Para yatırma ve çekme işlemlerinin toplamının her yıl 20 milyar TL artıtığın altını çizen Sezen şöyle devam etti: "Şube dışı işlemler daha önceki dönemlerde hep ATM'den yapılıyordu. Mobil bankacılıktaki yaygınlaşma ile birlikte bankamatiğin toplam işlemlerdeki payı düştü. Şu anda İş Bankası'nda bankamatiğin toplam işlemlerdeki payı yüzde 16, mobilin payı ise yüzde 60'larda. Sektörde de oranlar aşağı yukarı aynı seviyelerde olduğunu düşünüyorum. İşlem adedi ve hacmi olarak ATM'ler üstünlüğünü mobile bırakmıştır. Ama parasal işlem olarak, fiziki para olarak hala hayattadır.
'ORTAK ATM'LERDEN PARA ÇEKME, TOPLAMIN YÜZDE 10'UNA YAKLAŞTI'
Ortak ATM’den para çekilirken alınan ücrete üst sınır gelmesinin ardından buradan para çekmede artış gözlendiğini belirten Sezen, ortak ATM'lerden çekilen paranın toplam içindeki oranının yüzde 8.7'ye ulaştığını önümüzdeki dönemde bu oranını daha da artmasının beklendiğini kaydetti. Yaçın, "Bu oranını asgari yüzde 20'lerde olması beklenir" dedi.
'TÜRKİYE'NİN EN FAZLA KART KABUL EDEN BANKASIYIZ'
Dokuz ayrı kart şeması ile anlaşmalı olduklarını söyleyen Sezen, Türkiye'nin ne fazla kart kabul eden bankası olduklarının altını çizdi. "Ülkemize gelen yabancılara ülkemizde yaşayacakları deneyimin önemli bir halkası da nakde kolay ulaşımlarını sağlamak" diyen Sezen şöyle devam etti: "Bu misyon ile kart kabul ağımızı sürekli geliştirdik.Yurt dışı müşterilerin nakit ihtiyaçlarını bankamatiklerimizden kolaylıkla sağlamaları için 12 dilde hizmet sunuyoruz."