Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Ünlü yatırımcı Mark Mobius altının, faizlerin aşağıya yönelmesi, merkez bankalarının alımlarına devam etmesi ve jeopolitk belirsizlikler ve kripto para fanlarının talebi ile birlikte daha da yükselmeye hazırlandığını ve potansiyel olarak ons başına 1,500 dolar seviyesini aşabileceğini kaydetti.

Franklin Templeton Investments'ta 30 yıl görev aldıktan sonra geçen yıl Mobius Capital Partners LLP'yi kuran Mobius, Singapur'da verdiği mülakatta, "Altını seviyorum" dedi ve altının daima bir portföyde yer alması ve en az yüzde 10'luk bir paya sahip olması gerektiğini sözlerine ekledi. Ünlü yatırımcı, "Faizler aşağı hareket ettiğinde, nereye gideceksiniz ki?" dedi.

Altın 2019 yılında, yatırımcıların yavaşlayan ekonomik büyümeden endişe duyması, ABD ve Avrupa'da para politikalarının gevşeyeceğine ilişkin işaretler ve kötüleşen ticaret anlaşmazlıklarından dolayı ralli yaptı ve son altı yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Mobius, "Faizler çok düşük seviyelere geriliyor, özellikle şimdilerde Avrupa'da," dedi ve "Negatif faiz varken euro tutmanın anlamı ne? Onu da altına yatırabilirsiniz, zira altın çok daha iyi bir para birimi" değerlendirmesinde bulundu.

25 Haziran'da ons başına 1,439.21 dolar ile 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini gören altın Perşembe günü 1,413.50 dolar seviyelerinde seyrediyordu. Metal, Fed'in faiz indirimi konusundaki istekliliğini işaret etmesi ve diğer merkez bankalarının yeni teşvikleri değerlendirmeye alması ile birlikte bu yıl yüzde 10 değer kazandı. Altın 1,500 dolar seviyesinin üzerine en son Nisan 2013'te çıkmıştı.

Mobius, fiyatların tırmanması ile birlikte, yegane yüksek profilli altın fanı değildi. trader Paul Tudor Jones da, fyatların 1,400 doları kırdıktan sonra 1,700 dolara tırmanabileceğini söyleyerek, altını gelecek 12 ila 224 aylık dönemde favori tercihi olarak gçsterdi.  BlackRock Inc., geçen ay yaptığı açıklamada, altının yılı daha yukarıda bitirmesini beklediğini kaydetmişti.