Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, Türk bankacılık sisteminin görünümünün, koronavirüs pandemisinden kaynaklanan ekonomik sorunların borçlananların geri ödeme kapasitesini zayıflatacak ve sorunlu kredilerde artışa neden olacak olmasından dolayı negatif kalmaya devam ettiğini kaydetti.

Moody's, düşük kredi hacimleri ve yüksek provizyonlardan dolayı, bankaların kârlılıkları üzerinde baskı beklediğini ve TL'nin değer kaybı nedeniyle ilave sermaye bozulması öngördüğünü belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşu, yetkililerin destek tedbirlerinin Türkiye'nin zayıflayan kredi profilini sadece kısmen telafi edebileceğini ifade etti.

Moody's, ayrıca, GSYH'nin 2020 yılında yüzde 5 daralacağını ve 2021'de ise yüzde 3.5'lik kısmi toparlanma olacağını, bunun da bankaların kredi profilinde bozulmalara yol açabileceğini kaydetti.

Moody's, bu yıl geniş tabanlı bir zayıflama öngördüğünü ve küçük ve orta boy şirketler ve turizm ve ulaştırma sektörleri ile yüklüpozisyonu olan bankaların muhtemelen özellikle olumsuz etkilenebileceğini belirtti.

2019 yılında yüzde 5 olan sorunlu kredi oranının 2020 yılında kaydadeğer bir artış göstermesi bekleniyor.