Advertisement
HABERLER ABONE OL

Morgan Stanley Stratejisti Andrew Sheets, ABD’de hisse senedi endekslerinin, daha sıkı bir para politikası sürecine uyum sağlamaya çalışırken baskı altında kalmaya devam edeceği ve dünyanın geri kalanından olumsuz ayrışacağı öngörüsünde bulundu.

Sheets, enflasyondan arındırılmış (reel) getirilerin, negatif seviyelerinden pandemi öncesindeki seviyelerine yükselmesini beklediğini, bu durumun da, ABD Borsalarını sırtlayan faize hassas büyüme hisseleri için tehdit olduğunu söyledi. “Artan reel faizlere en duyarlı olduğunu ve dünyanın geri kalanından zayıf performans göstereceğini düşündüğümüz ABD hisse senetlerinde defansif pozisyon almayı tercih ediyoruz” diyen Sheets, ülkede reel getirilerin yıl sonuna kadar 40 baz puan daha artarak eksi yüzde 0,1’e yükseleceğini tahmin ediyor.

Olumsuz ayrışma emareleri şimdiden görülüyor

Sheets, sadece iki hafta önce reel getirilerde eksi yüzde 0,3 seviyesine yükseliş olacağını tahmin ediyordu. ABD endeksleri geçen yıl teknoloji sektörünün başını çektiği, pahalı hisseler öncülüğünde yükseldi. Ancak bu hisseler gelecekteki karlarının daha değersiz hale gelecek olmasından dolayı reel faizlerin yükselişinden olumsuz etkileniyor.

Aslında Sheets’in öngördüğü bu negatif ayrışma da bu yılın ilk ayı itibarıyla biraz etkisini gösteriyor. S&P 500 endeksi ay başından bu yana yüzde 9,22 düşerken, Stoxx Europe endeksi sadece yüzde 3,58 geriledi. Bu da, S&P 500’ün Aralık 2018’den bu yana en büyük aylık marjla Avrupa’daki benzerlerinin gerisinde kaldığına işaret ediyor.

Fed’in şahinleşen duruşu ABD dolarına ilişkin yükseliş fiyatlamalarını da destekliyor.

Opsiyon piyasalarındaki pozisyonlar, yatırımcıların dolarda yükselişin sürmesini beklediğine işaret ediyor.

Satım opsiyonlarının primi ile alım opsiyonlarının primi arasında, “risk reversal” olarak bilinen fark, gelecek bir ay için dolarda alım opsiyonu primlerinin satım opsiyonu primlerine karşı kasım ayından bu yana en yüksek farka sahip olduğuna işaret ediyor.

Kurumlar dolarda yükseliş bekliyor

Standard Bank Kur Stratejisi Direktörü Steven Barrow, “Uzun zamandır Fed’den bir politika sürprizi görmemiştik. Bu, para birimleri için büyük bir risk iken doları destekleyen bir durum” değerlendirmesini yaptı.

Tarihsel olarak dolarda güçlenme Fed’in daha öngörülebilir bir sıkılaşma döngüsüne girdiği dönemlerde zaman içinde azalır ancak bazı stratejistlere göre bu kez durum farklı olabilir.

Stratejistler, Powell’ın daha hızlı faiz artışlarının önünü açan mesajlarla piyasayı şaşırtmaya devam ettiğini söylüyor. TD Securities’in Jim O’Sullivan’in de dahil olduğu stratejistleri paylaştıkları notta Fed’in agresif bir sıkılaşma ihtiyacı olasılığına temkinli yaklaşmadığını belirtti ve “Bu, bizim dolarda bu yıl için ilave direnç beklentimizi destekliyor” dedi.

BNY Mellon FX ve Makro Stratejisti John Velis de reel getiriler ve ABD dolarının en azından ilk Fed faiz artırımına kadar birlikte hareket etmeye devam edeceklerini öngördü.