Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çinli tüketicilerin harcamalarında bu yıl beklenen yüzde 9'luk bir toparlanmanın ardından, Morgan Stanley analistleri gelecek yıl yüzde 4,8'lik bir artış öngörüyor. Bu oran, pandemi öncesine göre 0,5 puan daha düşük.

Stanley tarafından yayımlanan rapora göre, bu durum Starbucks gibi uluslararası markalar için bir sorun teşkil ediyor. İnsanlar harcama yaparken sadece daha temkinli olmakla kalmıyor, aynı zamanda artık daha fazla seçeneğe sahipler.

Morgan Stanley analistlerine göre, bu yıl harcama tarafında Çin tüketicisi üzerinde üç faktör baskı yapıyor.

Birincisi, Çin, ABD ve dünyanın diğer bölgelerinin Kovid-19 sonrası yaptığı gibi tüketicilere teşvikler dağıtmadı. İkincisi, pandemi kısıtlamaları ve düzenleyici kurumların değişiklikleri, Kovid 19'dan önce analistlerin tahminine göre var olan 30 milyon hizmet sektörü istihdamını ortadan kaldırdı.

Rapora göre, bu işlerden yaklaşık 20 milyonu bu yıl ve sonrasında geri dönecek. Ancak analistler, Pekin'in eğitim, internet teknolojisi ve mülk üzerindeki baskısından etkilendikleri için kalan 10 milyonun geri kazanılmasının daha uzun süreceğini düşünüyor.

Üçüncüsü ise, konut piyasasının ısrarla yumuşak kalması.

Morgan Stanley analistleri, daha önce, 2021'in ilk yarısında emlak satışlarının toparlanmaya öncülük ettiğini belirtti.

Pandemi ve sonrasında alınan önlemler 2020 - 2022 döneminde Çin ekonomisinde sıkıntılara yol açmıştı. Aralık ayında kısıtlamaların kaldırılmasından bu yana da ekonomi yalnızca ılımlı büyüme kaydetti.