Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Morgan Stanley stratejistleri, Pazartesi günü yayımladıkları bir araştırma notunda, en kötü senaryoda ABD hisselerinde yüzde 20’lik bir düşüş olma ihtimali olduğunu söyledi.

'Ateş' ve 'Buz' olarak iki ayrı senaryo üzerinde çalışan stratejistler, 'Ateş' senaryosunda Fed’in parasal teşvikleri ekonominin çok ısınmasını önlemek için geri çekeceğini değerlendirirken 'Buz' senaryosunda ise ekonomik toparlanmanın ivme kaybedeceği ve gelirlerin baskı altında kalacağını analiz etti.

'Ateş' senaryosunda S&P 500’ün yüzde 10’luk bir düzeltme yaşamasını beklediklerini belirten analistler, 'Buz' senaryosunda ise kayıpların yüzde 20’yi geçebileceğini vurguladı.

Borsalar pazartesi günü Çinli Evergrande’nin küresel finansal sistemi etkileyebileceğine dair endişelerle düştü. Goldman ve Citigroup’tan stratejistler de ABD borsalarının negatif bir şokla karşı karşıya kalabilme ihtimaliyle ilgili notlar paylaşmışlardı.

Morgan Stanley stratejistleri senaryolarla ilgili yaptıkları değerlendirmede, “Ateş senaryosu mu gerçekleşecek, Buz senaryosu mu gerçekleşecek bilmiyoruz fakat Buz senaryosu piyasalar için en kötüsü ve biz ona doğru ilerliyoruz” dedi.

Avrupa borsalarında sert satışlar

Avrupa hisse senetleri, Çin’deki gayrimenkul krizi ve bu hafta yapılacak Fed toplantısı öncesi artan endişelerin riskten kaçınma eğilimini güçlendirmesinin ardından son bir ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi 22 Temmuz’dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Ham madde hisseleri, demir cevheri fiyatlarındaki düşüşün derinleşmesi ve baz metallerdeki kayıplarla birlikte en fazla düşen sektör oldu ve ham madde şirketlerini içeren alt endeks yüzde 3,8 geriledi. Almanya gösterge endeksi DAX yüzde 1,6 düştü.

Evergrande problemi etkisini hissettirmeye devam ediyor

Çin emlak devi Evergrande’nin finansal sistemi tehdit eden borç krizinde bu hafta önemli bir viraj alınacak. 300 milyar dolardan fazla borcu bulunan Evergrande’nin iki bonosu için perşembe günü faiz ödemesi yapması gerekiyor.

Halihazırda banka kredi geri ödemelerinde geri düşen emlak devinin işlem gören tahvil ve bonolarının da değeri giderek düşüyor.

Evergrande’nin bir bonosu, işlemlerde ihraç fiyatının yüzde 30’una kadar gerileyerek güçlü iflas riskine işaret etti. Çin cuma günü finansal sisteme 14 milyar dolarlık kısa vadeli nakit sürse de Evergrande borç riskinin yayılma endişesi piyasalarda hakim. Evergrande hisseleri Hong Kong’da %19 gerileyerek pazartesi gününü tarihi dip seviyeden kapatma yolunda. Çin emlak firmalarının hisseleri Evergrande ile birlikte düşerken yatırım yapılabilir notun altındaki dolar cinsi özel sektör tahvil endeksinde getiri yüzde 14 ile son 10 yılın zirvesine ulaştı.