Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ar-Ge faaliyetlerini İspanya’nın başkenti Madrid’te sürdüren İngiltere merkezli biyoteknoloji şirketi, yeni nesil ısıya dayanıklı aşı ürünleri geliştiriyor. Stablepharma “aşıyla önlenebilir hastalıkların neden olduğu ölüm ve sakatlıkları yeni nesil teknolojileri kullanarak önemli ölçüde önlemek ve aşıların buzdolabı veya dondurucu olmaksızın dünyanın her yerinde kullanılabilmesini sağlamak” amacıyla Cambridge’li bilim insani Dr. Bruce Roser tarafından 2012 yılında kuruldu.

Şirket, Kovid-19 mRNA aşılarının -70 -80 derecelerde saklama zorunluluğunun önüne geçmek amacıyla başlattığı çalışmanın sonuçlandığını ve Kovid-19 mRNA’ini stabilize etmeyi başardığını açıkladı. İspanya’da özel bir laboratuvarda yapılan PCR testleri sonuçları, StablevaX teknolojisi sayesinde Kovid-19 mRNA’nin herhangi bir bozulmaya uğramadan 60 gün boyunca +45 derecede saklanabildiğini gösterdi. Günümüzde Kovid-19 mRNA’i oda sıcaklığında ancak birkaç saat bozulmadan kalabiliyor ve bu sebeple Pfizer/BioNTech veya Moderna aşıları dünyanın birçok yerine ulaştırılamıyor.

Yeni aşı teknolojileri geliştiren İngiliz biyoteknoloji şirketi Stablepharma ve Türk CEO’su Özgür Tuncer, “Pandeminin de hepimize hatırlattığı üzere her türlü aşının buzdolabı ve dondurucu olmaksızın taşınması, dağıtılması ve uygulanması büyük önem arz ediyor. Stablepharma’nın geliştirmekte olduğu teknolojiler bu bağlamda aşıların herkese ulaşmasını sağlayarak, tüm dünyaya büyük katkıda bulunacaktır.” seklinde görüşlerini bildirdi.