Advertisement
HABERLER ABONE OL

Mobil teknolojilerin gelişimi ve artan dijital dönüşümle birlikte dünya genelinde nakit kullanımı azalmaya devam ediyor. Business Insider Intelligence’ın hazırladığı “Payments Forecast Book 2019” raporuna göre, nakit kullanmadan yapılan işlemlerin, 2023 yılında ilk kez 1 trilyon değerinin üzerine çıkması bekleniyor. Rapora göre, bu da kart kullanımının artmasına, ödemeler altyapısına ve cep telefonlarına daha geniş erişimin sağlanmasına bağlanıyor. Nakit kullanımının dünya çapında yavaş yavaş azaldığı vurgulanan raporda, dijital ödemeler ekosisteminin de gittikçe büyüdüğü belirtiliyor. Rapora göre, gelişmekte olan pazarlardaki değişiklikler, Çin, Hindistan ve Güneydoğu Asya gibi büyük pazarlardaki müşterilerin,  Alipay ve Paytm gibi cüzdanlara, WeChat ve Grab gibi süper uygulamalara akın etmesiyle birlikte ödemelerde dijital dönüşümün etkisinde olan Asya tarafından yönlendirilecek. ABD gibi olgun pazarlarda ise bu değişim biraz farklı olacağına dikkat çekiliyor.

ASYA PASİFİC ÜLKELERİNİN PAYI YÜZDE 40 OLACAK

Raporda öne çıkan bazı öngörüler ise şöyle:

-Küresel olarak, nakit dışı işlemler 2024’te 1 trilyonu geçecek ve Asya Pasific ülkelerindeki (APAC) büyüme nedeniyle 2024’te işlemlerin yüzde 40’ını oluşturacak.

-Kart kullanımı, Latin Amerika ve Orta Doğu gibi pazarlarda 2024 yılına kadar hızla büyüyecek. Ancak müşterilerin büyük oranda banka dışı yöntemlerle işlem yaptıkları Sahra altı Afrika’da durmaya başlayacak.

-ABD perakende harcamaları mütevazı bir şekilde artacak. Ancak e-ticaret, müşterilerin günlük alışverişlerini daha fazla yaptıkları için toplam perakende satışların 2024 yılına kadar olan oranını neredeyse iki katına çıkaracak.

-ABD’li müşteriler nakit parayı terk etmeye devam ettikçe kart ödemeleri artmaya devam edecek. Diğer taraftan mobil, e-ticarette 1.9 trilyon doların yüzde 44’ünü ve 2024’teki 760 milyar doların yüzde 68’ini oluşturan en parlak büyümeyi gösteren olmaya devam edecek.