Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Naklen yayında kıran kırana mücadele, kritik gün 8 Temmuz

Naklen yayında kıran kırana mücadele, kritik gün 8 Temmuz

Türk futbolunda naklen yayın krizi devam ederken, yayıncı kuruluş, TFF ve Kulüpler Birliği arasındaki toplantıda kulüpler yayıncı kuruluşun kuru 3.80 TL'den sabitleme önerisine yanaşmadı. Gözler Digiturk'ün vadesi 8 Temmuz'da dolacak olan 125 milyon dolarlık ödememeyi yapıp yapmayacağına çevrildi. Ödeme yapılmazsa kulüpler ihtar çekmeye hazırlanıyor.

Giriş: 04 Temmuz 2019, Perşembe 09:39
Güncelleme: 04 Temmuz 2019, Perşembe 09:41

SEFER YÜKSEL

Türk futbolunda yayın krizine çözüm arayışı tam gaz sürüyor. Yıllık 500 milyon dolar ile Türk futbolunun yayın haklarını elinde bulunduran Katarlı beIN Group'un sahibi olduğu Digiturk, kurdaki artıştan dolayı zarar ettiği gerekçesiyle, dolar kurunu 3.80 TL'de sabitlemek talebinde bulunmuş, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Kulüpler Biriliği Vakfı bu talebe sıcak bakmamıştı. Kriz büyürken, beIN Group'un 150 milyon dolarlık tazminatı ödeyip sözleşmeyi tek taraflı feshetmek istediği haberleri gündeme gelmiş, ancak şirket yaptığı açıklama ile Türkiye'den çekilmek istediği yönündeki iddiaları yalanlamış, anlaşma kapsamındaki bazı ticari hususlar hakkında TFF'den 'doğal ve makul' taleplerde bulunduklarını bildirmişti.

Bu açıklamaların ardından TFF, Kulüpler Birliği ve Digiturk yöneticileri 18 Haziran'da bir araya gelmiş ve konu etraflıca görüşülmüştü. Toplantıda yayıncı kuruluş yöneticilerinin kulüplerden, bir sonraki toplantıya bir teklif ile gelmelerini talep ettikleri belirtilmişti.

KULÜPLERLERDEN YAYINCI KURULUŞA GELİR ARTIRACAK ÖNERİ

Son olarak taraflar 2 Temmuz Salı günü tekrar bir araya gelirken, futbol kulüplerinin naklen yayın anlaşmasındaki tutarı 3.80 TL kurdan sabitlenmesini kabul etmediği ancak yayıncı kuruluşa yeni gelir yaratacak öneri sunduğu öğrenildi. Toplantıya TFF Başkanı Nihat Özdemir'in davetiyle, naklen yayın ihalesinin yapıldığı Kasım 2016 tarihinde Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı olan Başakşehir Futbol Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ da katılırken, kulüplerin, gelirleri düşürecek bir modeli kabul etmeyeceklerini bildirdikleri, buna karşın yayıncı kuruluşun gelirlerini artıracak öneri sundukları belirtildi. Buna göre, yayıncı kuruluşa Premier Lig örneğinde olduğu gibi maç öncesi ve sonrası stat içi, stat dışı etkinlik alanlarının kullanılması, soyunma odalarından futbolcularla, takım kaptanları ile ve teknik direktörler ile röportajlar yapılabileceği ve bu şekilde yayıncı kuruluşun gelirlerinin artırılacağı önerisinde bulunulduğu öğrenildi.

Blooomberg HT'ye konuşan üç kulüp yöneticisi, Digiturk yönetiminin kuru sabitlemek istedikleri seviyenin kulüpler için kabul edilebilir olmadığının altını çizerek, "Konuşulan seviye mevcut kur düzeyine yakın olan 5 TL'ler gibi seviyeler olsa düşünülebilir, ancak mevcut seviyelerden uzak olan seviyeler kulüpler açısından kabul edilebilir durum değil. İhaleden bu yana kurun geldiği seviye ve yayıncı kuruluşun taleplerinin de farkındayız ama bizler kulüplerin gelirini düşürmek yerine onların gelirini artırıcı çözümlere açığız" değerlendirmesinde bulundular.

8 TEMMUZ PAZARTESİ 125 MİLYON DOLARLIK ÖDEMEDE SON GÜN

Öte yandan futboldaki naklen yayın krizinde kritik gün olarak 8 Temmuz Pazartesi öne çıkıyor. Şöyle ki, yayıncı kuruluşun kulüplere toplam 125 milyon dolarlık ödemesi bulunuyor. Bu tutarın yarısının cari kurdan TL olarak ödeneceği, kalan yarısının ise sözleşmede belirlenen sabit kur seviyesinden (4.51 TL) ödeneceği belirtiliyor.

Sözleşmeye göre, yayıncı kuruluş söz konusu taksit tutarını kulüplere, sözleşmede belirlenen ödeme tarihinden en geç 15 gün sonra ödemek durumunda. 8 Temmuz da söz konusu 15 günlük gecikme süresinin de dolduğu tarih. Kulüpler Birliği ve TFF'nin söz konusu tutarın ödenmemesi durumunda en geç 9-10 Temmuz'da hukuki süreci başlatıp, ihtar çekecekleri öğrenilirken, beklenti ise yayıncı kuruluşun bu tutarı ödeyeceği yönünde.

CAYMA BEDELİ 150 MİLYON DOLAR

Kasım 2016'da yapılan naklen yayın ihalesinin cayma bedeli ise 150 milyon dolar. Yani Katarlı beIN Group 150 milyon dolar ödeyerek naklen yayın anlaşmasını tek taraflı feshedebilecek. Ancak beIN Group yaptığı açıklamada Türkiye'den çıkacağı yönündeki haberleri yalanlamış, Türk Futboluna desteğini sürdürmek istediğini açıklamıştı. Peki beIN Group söz konusu cayma bedelini ödeyip anlaşmayı sona erdirecek mi? Bu noktada Bloomberg HT'ye konuşan TFF ve kulüp yöneticileri, beIN Group'un, Türkiye'den çıkmak yerine, kulüplerin içinde bulunduğu ekonomik durumu da fırsat bilerek, kurda yaşanan aşırı artıştan kaynaklı kaybını düşürmek niyetinde olduğunu belirtiyor. Öte yandan Katarlı beIN Group'un, sadece Digiturk'ü satın alırken 1.1 milyar dolar ödediği, şirket ciddi değer kaybına uğrayacağı için futbol naklen yayınlarından çekilmesinin pek mümkün olmadığı yorumları yapılıyor