Navlun göstergeleri geriliyor
Uluslararası ürün ticareti aktivitesi için önemli göstergelerden olan Baltık Kuru Yük Endeksi ve gösterge konteyner oranında düşüş trendi devam ediyor. Ekim ayında yüzde 32 düşen Baltık Kuru Yük Endeksi, Kasım ayının ilk günlerinde de yüzde 10'a varan düşüş gösterdi.
BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA
Navlun göstergelerindeki düşüş küresel düzeyde ekonomik toparlanmanın hızına ilişkin soru işaretlerini gündeme getirdi.
Lojistik aktivitesi açısından önemli göstergelerden olan Baltık Kuru Yük Endeksi ve Dünya Konteyner Endeksi Gösterge Konteyner Oranı'nda düşüş dikkat çekti.
Ekim ayında yüzde 32'lik bir düşüşle 4 binin altına inen Baltık Kuru Yük Endeksi'nde düşüş Kasım ayının başında da devam etti. Endeks Kasım ayının ilk günlerinde yaklaşık yüzde 10 düşüşle 3 bin seviyesinin de altını test etti.
Ekim ayının başında endeks 2009 yılından bu yana en yüksek seviyeyi kaydetmiş ve 5 bin 500 seviyesini aşmıştı.
Ticaretin nabzını tutuyor
Uluslararası taşımacılık ve navlun fiyatlarını ölçen Baltık Kuru Yük Endeksi uluslararası ticaretin seyrini izlemek açısından büyük önem taşıyor.
Baltık Kuru Yük Endeksi’ndeki düşüş kimilerine göre küresel ekonomide resesyon sinyali olarak okunuyor. Çünkü salgın sonrasında açılma ile öne çekilmiş talep emtia fiyatlarını zirveye taşıdığı esnada, yine talepten kaynaklı meydana gelen tedarik sorunları zirvelerin yenilenmesine sebep olmuştu. Ancak bundan sonrası için o yoğun talebi göremeyecek olan ekonomiler artık durağanlaşacak. Ekim ve Kasım ayında görülen bu düşüşler de bu ivme kaybının işaretçisi olarak yorumlanıyor.
Dünya Konteyner Endeksi'nde de gerileme dikkat çekiyor
Bir başka önemli gösterge olan Dünya Konteyner Endeksi Gösterge Konteyner Oranı da Ağustos ve Eylül’de gördüğü zirvelerden Ekim’den bu yana yüzde 10 civarında geriledi.
Endeksin rota bazlı kırılımlarına bakıldığında Pasifik’te endekse paralel zirve sonrası aşağı yönde dalgalanma, Süveyş rotası üzerinde Çin’den Avrupa ve Akdeniz’e tedarikte canlılık, Akdeniz ve Avrupa’dan Uzak Asya’ya aktivitede düşüş ve Atlantik’te ABD’den Avrupa yönüne düşüş ancak genel olarak pozitif görünüm izleniyor.
Son çeyrekte aktivitenin zayıflaması bekleniyor
Dünyanın en büyük ekonomilerinden Çin’e dair endişeler küresel ekonomik yavaşlamaya dair beklentilerin en önemli gerekçesi olarak sayılıyor.
Ekonomistler özellikle yılın ikinci ve üçüncü çeyreklerinde görülen ekonomik performansın dördüncü çeyrekte zayıflamasını bekliyor. Dolayısıyla bu beklenti bile kendi başına düşüşün sebepleri arasında sayılıyor.
Bir diğer görüş ise; mevcut ticaret hacmini taşıyamayacak nitelikteki liman adet ve kapasitesi. Çünkü şimdiye kadar fiyatları zirveye taşıyan bu gelişmeler ışığında teslimatlar gecikmeye devam edince artık siparişlerde yavaşlıyor.
Bu aksamalar sipariş iptalleri ile sonuçlanınca, doğrudan hem mal fiyatlarına olan talep azaldığı için mal fiyatını; ardından da zaten taşınamayacak olması dolayısıyla navlun fiyatlarını da aşağı çekiyor.
Son dönemdeki düşüşün en ses getirenlerinden bir diğeri ise ülkelerin artan enflasyon ve zorlaşan küresel ticaret koşulları nedeniyle artık kendi iç kaynaklarına ve alternatif temin politikalarına dönmesi olarak karşımıza çıkıyor.