Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalar üzerindeki finansal baskı, yüzde 0'dan daha aşağıda faiz ödeyen tahvil miktarının küresel bazda yaklaşık bir yıl sonra 16 trilyon doların üzerine çıkması ile birlikte artıyor.

Bu tutar geçen yıl görülen tüm zamanların en yüksek seviyesinin 1 trilyon altında, ancak Bloomberg Barclays Endeksi'ne göre, dünyanın en büyük yatırım yapılabilir kredi notuna sahip piyasalarının çoğu, negatif getiri uçurumunun kıyısına gelmiş durumda. Örneğin ABD'nin 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.1 yakınlarında seyrederken, İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin getirisi de bu seviye yakınlarında dolaşıyor.

Bu trend, küresel merkez bankalarının koronavirüs krizine tepki olarak faiz indirimlerine gitmesi ve varlık alımlarını artırması ve bunun da agresif bir faiz avı dalgası getirmesi ile birlikte geldi. Yatırımcılar, getiri bulmak için daha büyük riskler alıyor ve eğer değer kazanmazsa para kaybedebileceği negatif faizli tahviller yerine kredibilitesi daha düşük tahvillere yöneliyorlar.

Toronto-Dominion Bank küresel strateji müdürü Richard Kelly, "Piyasalar, merkez bankasının faizlerin bir süre daha bulunduğu yerde kalacağı yolundaki mesajını geri itmiyor," dedi ve "Sıfır seviyesinde ya da bunun altındaki politika faizi ve parasal genişlemenin dönem primini aşağı çekmesi yıllarca norm olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Negatif faize sahip tahviller, yatırım yapılabilir nota sahip tahvil toplamının neredeyse dörtte birini oluşturuyor ve örneğin Almanya'da getiri eğrisinin tümü sıfır seviyesinin altında.

Toronto-Dominion'dan Kelly, "Fed ve İngiltere Merkez Bankası'nın, şimdilerde sıfır seviyesi yakınlarında bulunan gösterge faizi yüzde 0'ın altına çekmek için daha fazla kötü haher beklemesi gerekebilir. Bu da negatif faizli tahvil stokunu daha da artırabilir" şeklinde görüş bildirdi.