Musk'ın çılgın projesi Neuralink'te insan deneyleri geliyor
Elon Musk, şirketlerinden biri olan Neuralink'in etkinliğinde, şirketin üç farklı cihaz geliştirdiğini ve insanlarla yapılacak denemelerin altı ay içinde başlayacağını açıkladı. İlk cihaz insan beynine yerleştirilerek, düşünce gücüyle ve bilgisayar aracılığıyla iletişim kurmayı sağlayacak. Diğer iki cihazdan ilki ise omurgaya yerleştirilerek felçli insanların hareket edebilmesini, ikincisi ise göze yerleştirilerek görüş kabiliyetini kaybeden insanların tekrar görebilmesini sağlayacak.
Elon Musk’ın sahibi olduğu Neuralink, şirketin ana merkezinde yaptığı etkinlikte, bozuk para büyüklüğündeki cihazını altı ay içinde insan beynine yerleştirmeyi hedeflediğini açıkladı.
Şirket, cihazını ve kafatasından bir parçayı keserek cihazı insan beynine yerleştirecek robotunu geliştirmeye devam ediyor. İnsanlar ile yapılacak denemeler için tarih verilebilmesi, şirketin ABD Gıda ve İlaç Dairesi ile olan görüşmelerinin iyi ilerlediğini gösteriyor.
Şirket üç farklı cihaz üzerinde çalışıyor
Neuralink, insan vücudunda beyin dışında diğer bölgelere yerleştirilecek cihazlar geliştirmeyi de hedefliyor. Etkinlik sırasında Musk, şirketin omurgaya yerleştirilerek felç hastalarını tedavi eden ve göze yerleştirilerek görme kabiliyeti kazandıran veya mevcut kabiliyeti iyileştiren iki farklı cihaz üzerinde daha çalışmaları olduğunu açıkladı.
İnsan beynine yerleştirilmesi planlanan cihazın amacı, ALS gibi hastalıklar veya kalp krizi sonucunda konuşma yetisini kaybeden insanların düşünce gücüyle iletişim kurabilmesini sağlamak. Yapılan etkinlikte beyninde cihazın yerleştirilmiş olduğu bir maymunun, önündeki ekrana düşünce gücüyle yazı yazabildiği gösterildi. Şirket tarafından geliştirilen cihaz, nöronlar arasındaki iletişimi bir bilgisayar tarafından anlaşılabilecek verilere dönüştürüyor.
Musk, cihazın geniş kitlelere yayılmasını umuyor. İnsanların yapay zeka tarafından gerçekleştirilen gelişmelerden geri kalmaması için tek yolun, bilgisayar destekli iyileştirmeler olduğunu düşünen Musk, ”Resmiyet dışı bir sayborg olmaya alışıksınız. Fakat telefonunuzla etkileşimde olduğunuzda sınırlı kalıyorsunuz” dedi.
Neuralink alanında tek şirket değil
Beyin-makine arayüzü teknolojisi üzerinde on yıllardır araştırılma yapılıyor. Bazı diğer şirketlerin insanlarla yapılan denemelerde Neuralink’ten önde olduğu, Synchron isimli şirketin Avustralya ve ABD’de konuşma yetisini kaybeden insanların beynine küçük bir cihaz yerleştirerek düşünce güçleriyle iletişim kurmalarını sağladığı, Onward isimli şirketin ise omurga sakatlanmaları geçiren insanlara hareket kabiliyetini kısmen geri kazandırabildiği bildiriliyor. Neuralink’in rakiplerine karşı olan avantajı ise cihazının işlem gücünün daha yüksek olması.
Neuralink’in gerekli kıldığı ameliyat ise rakiplerine kıyasla çok daha kapsamlı. Şirket, ameliyatın güvenli olduğunu ve cihazın beynin içerisinde zarar vermeden uzun süre kalabildiğini kanıtlamak için, maymunlar üzerinde yıllardır denemeler yapıyor. Bir robot tarafından gerçekleştirilecek ameliyatın hem hızlı hem de vücuda en az zararı vererek gerçekleştirilebilmesi şirket için büyük önem taşıyor.
Ayrıca şirketin, Musk’ın verdiği tarihlerde hedeflerine ulaşmayı başaramadığı, Musk’ın ise ekibine ”İşe yarar bir şey ortaya çıkana kadar ölmüş olacağız. Daha hızlı olmalıyız” dediği bildirildi.